PREKO 1300 ZARAŽENIH

Od svinjske gripe preminula 81 osoba

26.04.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Od posljedica virusa svinjske gripe ovog je mjeseca u Meksiku preminula najmanje 81 osoba, kazao je u nedjelju meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova

Sumnja se da je više od 1.300 osoba zaraženo virusom, za kojeg svjetski zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi mogao izazvati epidemiju.

Sve škole su u glavnom gradu Meksika i okolici zatvorene sve do 6. svibnja, rekao je Cordova.

Meksičko predsjedništvo naredilo je u subotu izolaciju bolesnika zaraženih virusom svinjske gripe ili onih pacijenata koji pokazuju simptome virusa.

Vlasti smiju 'ući u svaki lokal ili stambenu kuću kako bi kontrolirali i borili se protiv epidemije' i vršiti preglede 'putnika, prtljage, svih transportnih sredstava i robe' koji bi mogli biti prijenosnici virusa, stoji u dekretu objavljenom u meksičkim službenim Narodnim novinama.

Tekst su potpisali meksički predsjednik Felipe Calderon i ministar zdravstva Jose Angel Cordova.

WHO je priopćio da je virus kod 12 meksičkih pacijenata genski identičan novom soju virusa svinjske gripe, označenom kao H1N1, koji je otkriven i kod osam pacijenata iz Kalifornije i Teksasa.

Genske analize su pokazale da je taj soj virusa gripe nikada do sada viđena mješavina svinjskog, ljudskog i ptičjeg virusa. Odstupa od ostalih virusa gripe i činjenicom da gripa uglavnom pogađa starije ljude i mlađu djece, dok je ova vrsta gripe pokosila mlade ljude između 25 i 45 godina starosti.

U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska. Odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice.

Opasna bolest počela se širiti i izvan Meksika, a zabilježeni su prvi slučajevi bolesti u SAD-u i Velikoj Britaniji.