PROSVJED NA GORNJEM GRADU

Od Skupštine traže da Bandića stavi na referendum

19.07.2010 u 19:30

Bionic
Reading

Oko 1500 aktivista Prava na grad, Zelene akcije i građana okupilo se na križanju Gundulićeve i Masarykove ulice u Zagrebu kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog gradnje ulazno-izlazne rampe za podzemnu garažu u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Potom su se uputili pred Gradsku skupštinu

Meta prosvjeda u ponedjeljak navečer bio je gradonačelnik Milan Bandić, kojeg prosvjednici smatraju najodgovornijom osobom jer je cijelo vrijeme imao uvid u tijek događanja oko izdavanja dozvola za projekt investitora Tome Horvatinčića Cvjetni prolaz i gradnju rampe u Varšavskoj kojoj je investitor Grad, a vezana je na Horvatinčićev projekt.

Iako je prvotno bilo planirano da prosvjednici krenu prema Bužanovoj ulici, u kojoj stanuje Bandić, od te ideje se odustalo i prosvjednici su krenuli prema Gradskoj skupštini u kojoj će se u utorak ujutro održati izvanredna sjednica sa samo jednom točkom dnevnog reda – Varšavska ulica.

Uz pjesmu 'Zagreb te zove, odčepi ga sad' prosvjednici su se zaputili prema Gornjem gradu noseći transparent 'Nepokoreni grad' i tražeći Bandićevu ostavku, odnosno tražeći od Skupštine da raspiše referendum o povjerenju gradonačelniku. Potpise za njega počeli su skupljati na natpisu dugačakom oko osam metara i širokom metar i pol na kojem je pisalo: 'Bandića na referendum!'

Uz to od Skupštine se traži da poništi odluku o javnom interesu u slučaju garaže te da se smijene odgovorni koji su dozvolili da gradske tvrtkesudjeluju u radovima.

Po dolasku u Ćirlometodsku ulicu bacili su se na posao i kredama počeli pisati po asfaltu ispred Skupštine. 'No pasaran', 'Bandić nije Batman', 'Zagreb te zove, izađi na ulice', dio je poruka s asfalta.

'Ovim prosvjedom završava naša procesija po institucijama i vraćamo se glavnom krivcu za Varšavsku, a to je gradonačelnik Bandić. U svibnju smo se okupili ispred Gradske uprave, no on se na to uopće nije osvrnuo. Tražit ćemo da se najesen raspiše referendum. Danas se počinje pisati Bandićev poučak. Političar koji ignorira 50 tisuća potpisa građana, javne osobe i stručnjake zaslužuje biti prvi gradonačelnik kojeg će građani maknuti s vlasti', rekao je prvi čovjek ZA Tomislav TomaševićMeđustranačka prepucavanja koja traju posljednjih dana na temu Varšavske oko toga tko je kriv i podmetanja da prosvjednici rade za nečiji interes iziritirali su glumicu Uršu Raukar koja je javno ustvrdila 'kako nitko od prosvjednika nema političkih aspiracija te da će oni uvijek biti korektiv bilo kome tko je na vlasti'.

'Skupština u utorak ima priliku ispraviti svinjariju koja je napravljena i sve oči javnosti bit će uperene u nju', kazala je RaukarNakon devedeset minuta prosvjednici su se mirno razišli.

Prosvjednici su jasno artikulirali svoje zahtjeve