ZA POVRATAK NA POSAO

Od ponedjeljka oblačnije s pljuskovima

22.04.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Vrijeme će za produženi uskršnji vikend biti vrlo lijepo i ugodno toplo, no prognostičari najavljuju da bi se u ponedjeljak moglo malo pokvariti

Anticiklona koja nam je ovih dana donijela lijepo vrijeme nazvana je Vedrana.

Subota će u kontinentalnim krajevima biti suha i pretežno sunčana, mjestimice s umjerenom naoblakom. Jutarnja temperatura kretat će se između 4 i 9°C, a najviša dnevna od 20 do 25°C.

Na Jadranu će subota biti djelomično sunčana i suha, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Nakon noćnog burina danju će puhati slabo jugo ili vjetar južnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 8 do 12°C, a uz obalu i na otocima od 13 do 16°C. Najviše dnevne temperature bit će između 19 do 24°C.

U nedjelju će na kopnu biti djelomično sunčano i većinom suho. Mala mogućnost za kratkotrajan pljusak postojat će tek ponegdje u gorju i na istoku Hrvatske. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati.

Na Jadranu će u nedjelju biti promjenjivo uz izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će u većini predjela biti suho, popodne je uglavnom na sjevernom Jadranu moguć slab pljusak. Puhat će slabo jugo, na moru samo ponegdje umjereno. Jutro će biti relativno toplo, a najviše dnevne temperature bit će od 17°C na sjevernom Jadranu do 23°C u Dalmaciji.

U ponedjeljak nam u Hrvatsku stiže nešto više oblaka pa bi u unutrašnjosti moglo biti kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom. Pokoji pljusak nije isključen ni na Jadranu, gdje će ipak biti više sunca. Temperatura zraka malo će se spustiti, ali će i dalje u većem dijelu Hrvatske biti oko 20 stupnjeva.

Utorak i srijeda bit će promjenjiviji, s više oblaka i češćom pojavom pljuskova. Temperatura zraka još će malo pasti, no ne očekuje se nikakvo drastično zahlađenje, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Temperature mora

Temperature mora trenutno se kreću od 13°C u Malinskoj i Rovinju do 16°C na Visu, Mljetu i u Dubrovniku. Tijekom vikenda one bi mogle još malo porasti, međutim, vjerojatno će samo u nekim plićacima doseći opće prihvaćeni donji prag za kupanje od 18°C.

Zanimljivosti

Danas se u svijetu obilježava Dan planeta Zemlje. Iako se slavi jednom godišnje, podsjeća nas da bismo o planetu na kojem živimo svakodnevno trebali voditi znatno više računa.

24. travnja 1968. godine u Osijeku i Slavonskom brodu izmjerena je temperatura od 31°C.

S druge strane, 25. travnja 1057. godine obilan snijeg u Švicarskoj uništio je većinu vinograda.

Jedna narodna izreka kaže: 'Če na veliki petak curi, to leto bo zemla dežđa želna', što znači da će ljeto biti sušno ako na Veliki petak padne kiša.

Detaljnije informacije potražite klikom na ovaj link.