GUBITAK ČETIRI MILIJUNA DOLARA?

Od petka četverodnevni štrajk stjuardesa

06.07.2010 u 19:18

Bionic
Reading

Iz Croatia Airlines su priopćili kako je unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) najavio četverodnevni štrajk od petka, 9. srpnja u 6 sati ujutro

Pritom iz Croatia Airlines navode da su prihvatili četiri ključna uvjeta na temelju kojih je SKOZ i u veljači najavljivao štrajk, međutim stjuardese i stjuardi izašli su sa čak 43 nova zahtjeva.

Uprava tvrtke vjeruje da do najavljenog štrajka ipak neće doći ističući da traženi uvjeti nemaju uporište u pozitivnoj zakonskoj regulativi. Samo izravne štete, koje bi nastale u slučaju štrajka, iznosile bi milijun dolara dnevno, s obzirom na booking za ta četiri dana (9.-13. srpnja), koji trenutno iznosi 25.000 do 30.000 putnika kojima u slučaju štrajka tvrtka mora refundirati novac.


Eventualni bi štrajk imao goleme posljedice za domaći turizam i općenito za ugled Republike Hrvatske kao izrazito turističke zemlje čije gospodarstvo uvelike ovisi o uspjehu turističke sezone, navode iz Croatia Airlinesa.

Ističu da 'tvrdnje iz sindikata kabinskog osoblja da rade nezaštićeni kolektivnim ugovorom i isključivo po pravilima koja postavlja uprava nisu točne, jer se na članove SKOZ-a odnose odredbe Jedinstvenog kolektivnog ugovora potpisanog 8. veljače 2010. s tri sindikata organizirana u tvrtki koji pokrivaju više od 70 posto zaposlenika'.

Kako navode, stjuardese Croatia Airlinesa, osim osnovne plaće, dobivaju i dnevnice, paušale te proviziju od prodaje duty free robe u zrakoplovu. Najniže isplaćeno primanje stjuardese u svibnju iznosilo je 5.006,05 kuna, a najviše je primanje iznosilo 12.168 kuna.

Napominju da je taj iznos isplaćen ukupno za 144 sata rada, te da je za zanimanje stjuardese u Croatia Airlinesu potrebna srednja stručna sprema.

Navode i podatke o radnom vremenu, te godišnjim odmorima napominjući da najmanji broj kalendarskih dana godišnjeg odmora za pripravnice iznosi 28, a najviše 36, ali je istodobno ponuđeno povećanje slobodnih dana sa sadašnjih 96 na 108 tijekom godine te bi u ukupnom zbroju neki zaposlenici SKOZ-a dobili i do 12 dana više nego u prijašnjem kolektivnom ugovoru.

SKOZ traži i isplatu naknade za prijevoz od 290 kuna na mjesec, kao što je imaju i ostali zaposlenici u tvrtki, međutim, svi zaposlenici kabinskog osoblja na dnevnoj bazi imaju osiguran besplatni prijevoz kombijima od kućne adrese do radnoga mjesta i obrnuto. Croatia Airlines za taj trošak godišnje izdvaja 3 milijuna kuna.

Croatia Airlines, kaže se u priopćenju, nalazi se na putu provedbe aktivnosti oporavka kompanije gdje se bilježe i prvi pozitivni rezultati, a eventualni štrajk direktno bi se negativno odrazio na ostale uposlenike i na čitavu kompaniju.