u godinu dana

Obveznice i novi krediti: Pogledajte što se promijenilo u imovinskim karticama ministara

28.02.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Do kraja siječnja bio je rok u kojem su dužnosnici trebali objaviti godišnju imovinsku karticu, odnosno naznačiti sve promjene koje su se dogodile u godinu dana. Prije nekoliko dana na stranicama Povjerenstva za sukob interesa objavljena je i nova imovinska kartica premijera Andreja Plenkovića, a mi smo pregledali kako izgledaju kartice nekih od najpoznatijih ministara

Imovinska kartica ministra financija Marka Primorca u godinu dana doživjela je mnoge izmjene, a prvenstveno su iz nje 'isparile' silne naknade koje je dobivao kroz svoje sada već ugašene tvrtke ili kao savjetnik za neke međunarodne financijske institucije.

Prema najnovijoj imovinskoj kartici, Primorcu se, kao i drugim dužnosnicima, povećala plaća, i to za gotovo 53 eura. U kartici koju je predao početkom ove godine navodi da mu plaća iznosi 2519,21 euro, a lani je iznosila 2466,52 eura.

Uz to predaje na Ekonomskom fakultetu, što prema zakonu može raditi maksimalno osam sati tjedno. Za to prima mjesečnu naknadu od 149,09 eura, što je malo povećanje od lani, kada je naveo da je primao 132,27 eura mjesečno.

Međutim iz imovinske kartice nestale su silne naknade i ostali prihodi koje je dobivao kao savjetnik za međunarodne financijske institucije. Samo od svoje tvrtke Primorac je godišnje zarađivao oko 50 tisuća eura, no ugasio ju je u srpnju 2022., kada je stupio na dužnost ministra. Ostalih prihodi odnose se na razne savjetničke uloge, suradnje na projektima s fakultetima i financijskim institucijama u Hrvatskoj, članstva u nadzornim odborima, pa i naknadu koju je prije nego što je postao ministar dobivao kao vanjski član saborskog Odbora za financije. Od tih ostalih prihoda Primorac je zarađivao oko 67 tisuća eura godišnje, no dolaskom na funkciju ministra više ih nema.

Primorac ipak u najnovijoj kartici navodi da ima prihode od 600 eura mjesečno na osnovi imovine i imovinskih prava. Radi se, naime, o sredstvima koje dobiva od iznajmljivanja stana, a najam je lani naplaćivao 400 eura.

Do promjena je došlo i u plaći Primorčeve supruge Iskre, šefice Središnjeg registra osiguranika (REGOS). Ona je prema kartici iz prošle godine zarađivala 1661,58 eura mjesečno dok joj prema najnovijoj kartici plaća iznosi 1675,62 eura. Uz to, od drugog dohotka dobiva 265,45 eura mjesečno.

Što se tiče nekretnina i pokretnina, u godinu dana kod Primorca nije došlo do promjene, kao ni po pitanju dionica Slatinske banke, HT-a, Končara, FTB Turizma, Liburnia Riviera hotela, Luxime te Božjakovine, koje bračni par posjeduje. No u godinu dana novost je ulaganje u vrijednosne papire, a u njih nije uložio sam ministar, nego njegova supruga, vlasnica 30 tisuća eura vrijednih tzv. narodnih obveznica te 30 tisuća eura vrijednih trezorskih zapisa.

U godinu dana u obitelji Primorac smanjio se i iznos štednje. Lani je ministar u imovinskoj kartici naveo 226 tisuća eura obiteljske štednje, a u najnovijoj kartici stoji da ona sada iznosi 152 tisuće eura. Uz to, ima osobnu štednju od 16 tisuća švicarskih franaka i 15 tisuća dolara.

  • +14
Primorac o trezorcima i neoporezivim primicima Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Branko Bačić - od zastupnika do ministra

Kao i kod Primorca, i kod potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Branka Bačića došlo je do niza promjena, ali prije svega zato što je 2023. imovinsku karticu predao kao, tada još uvijek, saborski zastupnik. Zbog toga se u najnovijoj i navodi drugačija plaća - sada Bačić zarađuje 2865,61 euro mjesečno, a kao saborski zastupnik primao je 2658,09 eura.

Lani je u kartici naveo i 199,08 eura mjesečno, koliko je dobivao kao primitak što se ne smatra dohotkom i na koji se ne plaća porez na dohodak, no u najnovijoj kartici taj se prihod ne spominje.

Osim toga, u najnovijoj imovinskoj kartici navedene su druge dužnosti na kojima se Bačić nalazi na osnovi toga što je ministar, pa je tako član Skupštine društva Državne nekretnine, predsjednik Upravnog vijeća CERP-a, član NO-a HBOR-a, predsjednik Upravnog vijeća APN-a te predsjednik Upravnog vijeća Fonda za obnovu.

Što se pak tiče njegove supruge, ona zarađuje prihode od nesamostalnog rada. Lani je to iznosilo 406 eura mjesečno, a u najnovijoj kartici navodi se 441,23 eura mjesečno.

Po pitanju kredita, nekretnina, pokretnina te dionica kod supružnika Bačić nije došlo do promjena, kao ni kod štednje. Međutim, za razliku od premijera i ministra financija, Bačić nije investirao u obveznice i trezorske zapise, odnosno to ne navodi u najnovijoj imovinskoj kartici.

Habijan dignuo još jedan kredit

Krajem prošle godine Damir Habijan izglasan je za novog ministra gospodarstva, a prva imovinska kartica koju je ispunjavao na toj funkciji objavljena je prije nekoliko dana. Ona od lani potječe iz perioda u kojem je bio saborski zastupnik, kada mu je plaća bila 2087,20 eura. Sada je ona ipak nešto veća i iznosi 2356,96 eura.

Slično kao Bačić, za razliku od prije godinu dana, Habijan navodi dužnosti na kojima se nalazi zbog funkcije ministra. Tako je član Glavne skupštine HEP-a, član Glavne skupštine INA-e, član Glavne skupštine JANAF-a, zamjenik predsjednika NO-a HBOR-a, član Upravnog vijeća CERP-a, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda, predsjednik Upravnog odbora HAMAG BICRO-a te član Glavne skupštine Narodnih novina.

Uz dva postojeća kredita, u godinu dana dignuo je još jedan, i to na četiri tisuće eura u Zagrebačkoj banci, s rokom otplate od 36 mjeseci i po kamatnoj stopi od 6,69 posto. Uz to, Habijan u kartici navodi državni stan u kojem privremeno živi dok je u Zagrebu i za koji plaća 105,51 euro mjesečno.

  • +7
Damir Habijan Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Božinović - supruzi auto na leasing, ministru obveznice

Za 88 eura u posljednjih godinu dana uvećala se plaća potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. On je, naime, lani u kartici naveo da mu plaća iznosi 2807,87 eura, a sada prima 2895,90 eura.

Povećala su se i primanja Božinovićeve supruge te je od samostalne djelatnosti, a po zanimanju je stomatologinja, ranije zarađivala 20.402,22 godišnje, dok se prema najnovijoj kartici to popelo na 21.925,70 eura.

U godinu dana promijenio se i vozni park koji posjeduje bračni par Božinović. Naime već lani je napomenuo da je suprugin VW Golf 7 iz 2012., koji je koristila za svoju ordinaciju, prodan u siječnju 2023. U međuvremenu je ona uzela automobil na leasing. Radi se o Peugeotu 3008 iz 2018., za koji mjesečno plaća 436,49 eura.

Po pitanju nekretnina u godinu dana nije došlo do promjene, no jest u slučaju vrijednosnih papira. Božinović je, naime, kupio tzv. narodne obveznice u vrijednosti od 1000 eura.

Medved uložio u obveznice

Za razliku od svojih kolega, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved nije čekao godinu dana da bi predao imovinsku karticu jer je u rujnu prošle godine morao prijaviti ispravak. Kako su tada pisali mediji, u kartici je zaboravio prijaviti suvlasništvo nad 15 nekretnina u katastarskoj Općini Cetingrad kod Slunja te ju je dopunio u rujnu.

No i u ovih nekoliko mjeseci kod njega je došlo do nekih promjena. Između ostalog, povećala mu se plaća - kao potpredsjednik Vlade u rujnu je prijavio da prima 3059,66 eura mjesečno, a sada mu plaća iznosi 3169,44 eura.

Uz to, Medved je uložio u tzv. narodne obveznice i posjeduje ih u vrijednosti od 1000 eura.