NA SNAZI NOVI CJENICI

Od jutros skuplja vožnja autocestom, na ENC-u još popusti, ali ne zadugo toliki

03.04.2017 u 07:34

Bionic
Reading

Od jutros u šest sati na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) na snazi su nove, pet posto više cijene cestarine

Tako je cijena vožnje autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita 181 kunu, umjesto dosadašnjih 174 kune. Cestarina za prvu kategoriju vozila od Zagreba do Čarapina, zadnjeg izlaza na Dalmatini kod Ploča, povećana je s 223 na 232 kune. Cestarina za osobna vozila od Zagreba do Lipovca od danas je šest kuna skuplja i iznosi 128 kuna. Od Zagreba do Osijeka vožnja autocestom stoji 122 kune. Vožnja od Zagreba do Goričana iznosi 44 kune, što je poskupljenje od dvije kune. Od Zagreba do Varaždina cestarina je od danas veća za kunu i iznosi 28 kuna.

U HAC-u napominju da cestarina za korištenje tunela Sveti Ilija ostaje ista s obzirom na to da cijena cestarine za taj tunel nije zasnovana na jediničnoj cijeni po kilometru nego je određena visokim troškovima održavanja tunela, piše Večernji list.

Korisnici elektroničke naplate cestarine (ENC) i dalje će, barem zasad, moći koristiti popuste, no oni bi dogodine, prema planu restrukturiranja, trebali biti smanjeni. Od 1. srpnja slijedi novo poskupljenje cestarine, i to za 10 posto. Ta  tarifa primjenjivat će se do 30. rujna i neće se odnositi na autobuse i teretna vozila.