OPASNE AKCIJE

Od javnosti se kriju aktivnosti naših u Afganistanu

30.01.2011 u 08:18

Bionic
Reading

Iako vladajući ponavljaju kako su hrvatski vojnici na službi u Afganistanu sigurni te kako sudjeluju isključivo u rutinskim 'mirovnim' akcijama u kojima im životi nisu ugroženi izgleda da stvari na terenu izgledaju znatno drugačije

Televizija 24 sata u posjedu je do sada neviđenih snimaka ratnih operacija u Afganistanu u kojima sudjeluju pripadnici hrvatskih postrojbi u misiji ISAF-a. Video snimke prikazuju borbene operacije u travnju i svibnju 2010. i osvajanje nekoliko sela u području sjeveroistočnog Afganistana prema granici sa Pakistanom. U ekskluzivnom razgovoru sa jednim od njih, pripadnikom hrvatskog vojnog kontingenta, iznosi se dramatično svjedočenje o borbama u kojima je sudjelovao, o mrtvim afganistanskim vojnicima koji su padali nekoliko metara od hrvatskih vojnih položaja, te o činjenici se od domaće javnosti skriva istina o opasnostima i direktnim ratnim operacijama u kojima sudjeluju hrvatski vojnici.

U ekskluzivnim video materijalima mogu se vidjeti hrvatski vojnici pod direktnom neprijateljskom vatrom, njihova komunikacija sa zapovjedništvom, a zatim i poziv za zračnu borbenu potporu. Pri naletu borbenih zrakoplova F-16, i teških helikoptera hrvatski vojnici sa svojih položaja navode vatru prema talibanskim položajima.

Na snimkama je vidljivo i kako se hrvatska vojna vozila teško i pogibeljno probijaju kroz ratni teren, a zatim i kako pješačke postrojbe ulaze u sela koja su do tada kontrolirali talibani.

24 sata TV ekskluzivne snimke javnosti je pokazaja u nedjelju u 10 sati, a mogli ste ih pogledati na sedmom kanalu MAXtv-a.

U emisiji na 24sata sudjeluju državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović i Pavle Kalinić, stručnjak za međunarodni terorizam.

Šimunović naglašava da MORH ima dokumentirane sve događaje vezane uz naše vojnike na terenu. Svi incidenti objavljeni su na web stranicama Ministarstva, a naglašava da na sreću, do sada nije bilo ni ozbiljnije ranjenih ni poginulih hrvatskih vojnika. Jednako tako, hrvatske snage nalaze se u Afganistanu kako bi mentorirali afganistanske snage, usmjeravali ih, a ponekad se zna dogoditi da se nađu usred borbe.
Prema nekim informacijama hrvatski vojnici u Afganistanu nisu dobro opremljeni. Neki od njih odlučili su progovoriti o ovom problemu.

Jedan od hrvatskih vojnika koji je bio u misiji u Afganistanu istaknuo je da su snimke objavljene na 24stata TV autentične i dobro je da javnost vidi gdje se nalaze i što radi dobar dio naših ljudi u Afganistanu.

'Često se nalazimo u pogibeljnim situacijama', izjavio je anonimni sugovornik, hrvatski vojnik koji je sudjelovao u mirovnoj misiji u Afganistanu. 'Nitko nas ne tjera tamo na silu', dodao je.

'Nemam ništa protiv povećanja broja hrvatskih vojnika u Afganistanu, no treba vojnike upozoriti i informirati što ih sve može očekivati na terenu', zaključio je anonimni hrvatski vojnik.