hdz-ova pomoćnica

Od Domovinskog pokreta i natrag: Kako je tekla ping-pong partija Vesne Vučemilović

02.05.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Vesna Vučemilović, poznata u javnosti i kao sestra Miroslava Škore, dala je ostavku na sve stranačke dužnosti u Suverenistima. Takav epilog dao se naslutiti nakon što se pobunila protiv odluke Predsjedništva stranke, a koje je prošlog vikenda odlučilo da neće ići ni u kakve postizborne saveze s HDZ-om

Vesna Vučemilović, ne potpuno nenadano, privukla je pažnju političke javnosti prošle nedjelje poručivši da nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo. Na Facebooku je istaknula da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine i da ne dopušta nikome da u njezino ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju prevaru birača. U međuvremenu je postalo jasno da je 'prešišala' Domovinski pokret u brzini sklapanja novih veza, svrstavši se uz novu većinu i prije nego što je složena. Sve je bilo jasno nakon što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković biranim riječima govorio o gospođi Vučemilović u utorak.

Uslijedila je današnja požurnica Hrvatskim suverenistima za ostavkom na sve funkcije u stranci.

'S današnjim danom podnosim ostavku na sve stranačke funkcije koje sam do sada obnašala. Očekujem da u što skorijem roku provedete na stranačkim tijelima ovu odluku. Zahvaljujem se na dosadašnjoj suradnji i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu', stoji u poruci Vučemilović sada već bivšoj stranci.

No nije ovo prvo dramatično lupanje vrata stranci u čijem se vodstvu nalazi i na čijoj se listi probila do Sabora. Krajem vrelog srpnja 2021. godine Vučemilović je zatražila žurnu ispisnicu iz Domovinskog pokreta, kojem se sada opet politički približava.

'Zahtijevam da me s danom 28. srpnja 2021. žurno ispišete iz članstva političke stranke Domovinski pokret te mi pošaljete potvrdu da više nisam član', napisala je kratko u svojem zahtjevu te ga je tada mailom poslala DP-u.

Svoj zahtjev 'nadosolila' je primjedbom da joj mutni likovi koji pokušavaju preoteti stranku Miroslavu Škori zamjeraju što nastupa u medijima, a onda je ušutkavaju na sjednici Predsjedništva... 'Mutni lik' na kojeg se referirala je Mario Radić, v.d. predsjednika Domovinskog pokreta, čovjek kojeg mnogi smatraju istinskim čelnikom stranke, ali i čovjek s kojim je, čini se, Vučemilović opet spremna surađivati.

Zanimljiva je karijera Vučemilović prije stupanja u politiku. Počela je u Pivovari Osijek, u kojoj je radila kao direktorica nabave i komercijalna direktorica, a potom je prešla u Gucić grupu danas propalog tajkuna Josipa Gucića. Tijekom predsjedničke kampanje brata Miroslava Škore, mediji bliski HDZ-u i kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović proglašavali su vrlo znakovitim detalj iz njezine biografije da je 10 godina radila za Nexe grupu i iz njega izvlačili zaključak da je Škorina sestra 'radila u Mesićevoj firmi', odnosno 'za Mesićeva prijatelja Ivana Ergovića'.

Detaljnu biografiju Vučemilović pročitajte ovdje.

Suverenisti su nakon izbora 17. travnja osvojili dva mandata u Hrvatskom saboru na listi s Mostom. Uz Vučemilović, mandat je osvojio predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček te, kako tvrdi, ostaje pri agendi protiv HDZ-a koju su zastupali prije izbora. Iako su mnogi spekulirali da će upravo Suverenisti popuniti rupu od dva glasa manjka koja nedostaju HDZ-u i Domovinskom pokretu za formiranje većine, ta se pretpostavka pokazala samo 50 posto točnom.

  • +8
Vesna Vučemilović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Sezona lova na žetone je otvorena, a čini mi se da je ona žeton godine', brzo je etiketirao predsjednik Suverenista svoju sada već bivšu kolegicu iz stranke.

U danima nakon izbora moglo se primijetiti nezadovoljstvo Vučemilović trenutnom političkom pozicijom i odnosom s koalicijskim partnerima iz Mosta. Otvoreno je kritizirala ponašanje Mosta kazavši da je u kampanji bilo svega te da je Nikola Grmoja napravio stvari koje nisu bile u redu. Škorina sestra smatra da je trebala biti nositeljica zajedničke liste u IV. izbornoj jedinici unatoč niskom rejtingu Suverenista u istraživanjima popularnosti, prema kojima su se nalazili daleko od izbornog praga. Kako bilo, nezadovoljstvo je prešutjela dok se nije plasirala u Sabor.

Navodno je upravo Grmojina objava bila kap koja je prelila čašu nezadovoljstva Vučemilović.

'Pozdravljam odluku Predsjedništva Hrvatskih suverenista, naših koalicijskih partnera, kojom su čvrsto i dosljedno odbili koaliciju s HDZ-om i nazvali je izdajom birača', napisao je mostovac na X-u.

Analitičari su u postizbornom razdoblju primijetili i njezinu izjavu nakon sastanka Domovinskog pokreta s Mostom i SDP-om.

'Ono što je meni osobno privuklo pozornost je činjenica da je jučer na sastanku sa SDP-om i na sastanku s nama bio gospodin Ivan Penava, a danas će na sastanku s HDZ-om biti Mario Radić. To je vrlo jasna poruka - koje razgovore su shvatili ozbiljno i kojima su pristupili ozbiljno, a koje rade tek toliko, pro forma', kazala je Vučemilović i predvidjela da će novu Vladu činiti HDZ i DP.

U predizbornoj kampanji, ali i tijekom cijelog zastupničkog mandata, Vučemilović je bila žestoka kritičarka Vlade, ali nije štedjela ni zelenu ni desnu oporbu.

Zanimljivo je da je još 2020. godine, dok je branila boje Domovinskog pokreta, tvrdila da nisu trgovačka stranka i da nitko od njih neće biti nikakav žetončić, odgovarajući na upit hoće li biti pretrčavanja u HDZ. Tada je Plenković mogao bez DP-a pa se stranka koja je zapravo osnovana da bude jezičac na vagi političkih pregovora i važan faktor u vlasti gotovo raspala. Ipak, preživjeli su i četiri godine kasnije provode plan koji je postojao od osnivanja - ući u vlast, okrenuti HDZ i Hrvatsku udesno te provesti neke planove u gospodarstvu koje od tada imaju na lageru.

To je 'snimila' i Vučemilović te se, čini se, vraća u matično jato. Prije tri godine, u vrijeme osipanja i nakon što se Domovinski pokret odrekao Škore, sestra je snažno stajala uz brata.

'DP se mora početi voditi kao stranka, a ne kao trgovačko društvo', govorila je tada, tražeći da Radić također podnese ostavku. Tadašnje kolege nazivala je spletkarošima.

'Domovinski pokret nije ničija prćija, ponajmanje vaša', poručila im je Vučemilović, citirajući pritom brata Miroslava: 'Istina je voda duboka' i dodajući će se uskoro doznati zašto je otišao.

No nije dugo trebalo da se snađe. Brzo je iz DP-a pretrčala u Suvereniste te je još brže postala predsjednicom glavnog odbora stranke. Pavliček se tada hvalio time da novim akvizicijama Suverenisti pokazuju - svoju širinu.

Angažman u Saboru

U Saboru je bila glasna i aktivna, borila se protiv covid potvrda, prozivala vlast za korupciju, udarala lijeve, desne i zelene. Tako je prilikom rasprave u Saboru o Strategiji borbe protiv korupcije, kada je oporba ukazala na presudu u slučaju Fimi media i na to da je HDZ stranka osuđena za korupciju, Vučemilović ocijenila da je situacija s korupcijom u Hrvatskoj takva da nam deset godina neće biti dovoljno za popravak te ponovno zatražila od vladajućih ispriku za korupciju ljudima koji su zbog nje napustili Hrvatsku.

Plenkovićevu vladu nazvala je 'protočnim bojlerom' i 'hokejaškom ekipom', aludirajući na brzinu promjena ministara. Potkraj siječnja isticala je da poljoprivrednici prosvjeduju diljem EU-a zbog suludih zelenih ljevičarskih politika koje provodi Europska komisija. 'Iste politike provodi i ova Vlada, koja je stočarstvo eutanazirala, a sada su na redu ratari.'

Sredinom ožujka istaknula je da su 'Milanović i Plenković lice i naličje iste medalje'. 'Obojica su dio zlatne komunističke mladeži te su politički stasali u inkubatoru sa Zrinjevca. Obojica bez iznimke provode politike koje dolaze iz Bruxellesa. Obojica sustavno uništavaju domaću poljoprivrednu proizvodnju i demokršćanske obiteljske vrijednosti', rekla je Vučemilović.

U jeku slučaja uhićenih hrvatskih građana u Zambiji, koji su boravili ondje tijekom procesa usvajanja djece iz DR Konga, Vučemilović je kao predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport snažno poduprla zaključke vezane uz međudržavna posvojenja djece, osobito ona iz DR Konga.

'Poprilično je očito, iz svega što je objavljeno, da u Hrvatskoj već gotovo dva desetljeća operira isti lanac trgovine djecom, čiji su akteri otkriveni posljednjih mjeseci, kada se raspravljalo o slučaju Zambija', ustvrdila je tada Vučemilović.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će objasniti približavanje Domovinskom pokretu, a koji joj je često bio na tapetu od burnoga razvoda 2021. godine.

'Birači moraju znati da na ovoj poziciji desno od centra postoje političke stranke koje su se vrlo aktivno borile protiv korupcije, razotkrivale korupcijske afere, a to će nastaviti i dalje, za razliku od recimo Domovinskog pokreta Marija Radića, koji ima puna usta domoljublja, a vidimo da je vrlo usko povezan s ovim akterima koje istražuju Uskok i policija i koji su bili i u onoj aferi Plin za cent, tako da im predlažem slogan za izbore - Hrvatsku za cent.'

Podsjećala je i na izjave šefa DP-a Ivana Penave - da je napad na Pavla Vujnovca i na PPD napad na Vukovar.

'Pazite, Vukovar, grad heroj, i Hrvatsku. Znači, ovo je za njih Hrvatska. Koliko mogu uzeti, koliko mogu sebi priskrbiti i koliko ja tu mogu nešto za sebe napraviti i poboljšati svoj konto na računu. To je Hrvatska za cent - to im je slogan. Glasači mogu birati hoće li prodati Hrvatsku za cent ili izabrati našu koaliciju', kazala je Vučemilović.

U razgovoru za Večernji list prije izbora komentirala je i moguće sudjelovanje u vladi nacionalnog spasa, a koju je promovirao predsjednik Zoran Milanović kao svojevrsnu antantu protiv HDZ-a.

Dođe li do situacije da se stranke ujedine u vladi nacionalnog spasa, uz ideološki moratorij, na pitanje bi li mogla biti u takvoj vladi s kolegama iz bivše stranke DP-a, kazala je: 'Potencijalna koalicija ima samo jednu poveznicu, a to je rušenje postojeće vlasti.'

'Ali ona neće biti duga vijeka jer se radi o ideološkim različitim političkim opcijama (...) Politika bez ideologije je kao jelo bez začina (...) Uvijek ću podržati razgovore i pregovore i suglasje bitne za našu domovinu. No Vlada koju bi slagao aktualni predsjednik, koji želi biti premijer, nije moj izbor i to neću podržati. Ideološki moratorij je utopija, a ne realna opcija', istaknula je u intervjuu za Večernji list pet dana prije izbora.