VELIČINE ZAGREBA

Od dimenzija LHC-a zavrtjet će vam se u glavi

30.10.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Veliki hadronski sudarač ili LHC (Large Hadron Collider) najveći je svjetski akcelerator čestica koji bi trebao razriješiti neka od temeljnih pitanja fizike i unaprijediti ljudsko znanje o svemiru i zakonima prirode. Smješten je u kružnom tunelu dugačkom 27 kilometra, 175 metara ispod francusko-švicarske granice u blizini Ženeve

U njemu je već potvrđeno postojanje Higgsova bozona koji drugim česticama daje masu, a znanstvenici se nadaju da će, zahvaljujući unapređenju detektora na više energije u godinama koje slijede, dati uvid u neke druge misterije kao što je primjerice tamna tvar koja čini čak 84,5 posto materije svemira.


Ako vam je možda teško predočiti si stvarne dimenzije ovog uređaja, CERN je ovih dana ponudio odlično rješenje – objavio je interaktivnu kartu u koju trebate samo upisati ime grada u kojem živite i sve će biti jasnije.

Kada u kartu upišete Zagreb, ona pokazuje da bi se moćni LHC protezao od obronaka Medvednice na sjeveru preko Trešnjevke na zapadu i Save na jugu sve do krajnjih rubova Maksimirske šume na istoku.

Na istoj karti LHC možete usporediti s drugim velikim akceleratorom, Tevatronom u SAD-u, kao i s Vrlo velikim hadronskim sudaračem (VHLC), čija je konstrukcija tek u planu. VLHC bi obišao Sljeme do Zagorja, pa se protegnuo od Zaprešića preko Velike Gorice sve do Sesveta!