odzvonilo papiru

Danas stižu e-uputnice, obiteljski liječnici upozoravaju na probleme

01.10.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Od danas bi se trebalo prijeći na e-uputnice, dok bi se papirnate prestalo koristiti

Takvu su uputu dobili liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i oni su spremni sve pacijente naručivati elektroničkim putem, piše Večernji list.

No sve bolnice u Hrvatskoj nisu umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske.

'Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama', stoji u dopisu koji su obiteljski liječnici dobili 18. rujna od ministra Vilija Beroša.

U nastavku dopisa ističe se kako će ukidanjem papirnate uputnice izabrani liječnici morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati elektroničkom poštom.

Obiteljski liječnici ne pristaju na to jer traženje termina za pacijente od bolnica smatraju administrativnim poslom kojim se narušava javno zdravstvo te nameću dodatne administrativne obveze izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentima. Godinama traže uvođenje administratora u ordinacije, kao i više termina za naručivanje pacijenata od bolnica.

Dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHom), kaže: 'Elektroničko naručivanje dapače, ali komunikacija e-mailom ne dolazi u obzir jer to nije sigurna komunikacija i ne štiti podatke pacijenata.' Istaknula je kako su primarci informatizirani već 12 godina te je neshvatljivo zašto se 12 godina nekim ustanovama tolerira to što nisu ispunile tu obvezu.

'To će biti svima na korist, neće biti gužvi po šalterima, pacijenti više neće morati dolaziti po uputnicu kod svog doktora niti mu nositi nalaze, a mi ih nećemo morati prepisivati u karton, već će sve stizati elektroničkim putem, ali samo i isključivo preko CEZIH-a', kaže dr. Vikica Krolo za Večernji list.