PO ČEMU ĆEMO PAMTITI GRBIĆA

Od anonimki protiv oporbe do veze s Dijanom Čuljakom

30.12.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Smjena Olivera Grbića s dužnosti glavnoga ravnatelja policije, za koju mu je mandat istekao još u lipnju ove godine, malo je koga iznenadila, pogotovo nakon niza afera u kojima mu se spominjalo ime, premda je pri dolasku na mjesto rukovodećeg policijskog službenika bio dočekan kao profesionalac

Da će u MUP-u biti kadrovskih promjena, nagovijestio je prije nekoliko dana ministar policije Ranko Ostojić, najavivši da će o svojim prvim potezima, ali i novim suradnicima, među kojima je budući ravnatelj policije, javnost izvijestiti 10. siječnja. Pritom je naglasio da ne želi da nitko doživi njegovu sudbinu da na 'Dnevniku' dozna o svojoj smjeni, a samo nekoliko dana kasnije obavijest da Grbić više nije na čelu policije te da će biti raspoređen na neko drugo radno mjesto u resornom ministarstvu, premda se ne navodi na koje, medijima je odaslana u vidu priopćenja iz MUP-a nakon što je Vlada odluku donijela na za javnost zatvorenoj sjednici.

Uredbe o unutarnjem ustroju policije propisuju da se promjene mogu dogoditi mjesec dana od preuzimanja vlasti, objasnio je Ostojić, a sada slijedi raspisivanje i provođenje javnoga natječaja za glavnoga ravnatelja policije kojemu mandat traje pet godina, a ta osoba uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta treba ispunjavati i posebne uvjete: najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika, te imati položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.

Grbićev mandat bit će upamćen po poslovno-privatnim aferama

Mandat bivšeg šefa policije, koji je na to mjesto imenovan 20. lipnja 2009. nakon brze smjene Vladimira Fabera, obilježile su mnoge sumnje, afere i skandali, pri čemu se najviše bure diglo oko optužbi da je policija prema političkom diktatu pisala kaznene, gdjekad i anonimne, prijave protiv trojice gradonačelnika i članova Predsjedništva SDP-a: Vojka Obersnela Zvonimira Mršića i Tonina Picule, i to za nezakonitosti u slučajevima 'Tržnice Rijeka', 'Odmaralište Pirovac' i 'TV Velika Gorica'. Sumnje da Grbić zloupotrebljava policiju u stranačke svrhe, a zbog navodne lojalnosti i bliske veze s predsjednicom HDZ-a i tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor, posebno je podgrijao bivši HDZ-ovac i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je Grbića optužio da je HDZ-u preporučio pisanje anonimnih prijava protiv političkih suparnika.

DORH je sve tri policijske kaznene prijave odbacio, MUP-ova interna kontrola nije našla dokaze za Grbićevu zloupotrebu policije, baš kao ni da bi odavao tajne službene podatke. Naime, Grbić se, što je i zabilježeno prilikom prisluškivanja telefona u aferi podmićivanja sudaca Vrhovnog suda za smanjenje kazne Branimiru Glavašu, družio s jednim od glavnih osumnjičenika, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem. Nikad službeno nije razriješeno kako su prisluškivani znali da ih se prisluškuje, baš kao što nikad neće biti moguće zaboraviti Grbićevu ljubavnu vezu s HTV-ovom novinarkom Dijanom Čuljak Šelebaj, koja je prema tvrdnjama bivšega supruga Vladimira Šelebaja Selliera, preko bivšeg ravnatelja policije pokušala steći bolju poziciju u razvodu. Bivši muž HTV-ove sada bivše novinarke u međuvremenu je završio u pritvoru i izašao iz njega, gdje je bio pod sumnjom u gospodarski kriminal u kojem je navodno sudjelovao s bivšom suprugom i još nekim 'cijenjenim' novinarkama javne televizije, s koje su svi zajedno izvlačili novac kroz Core Mediju. Čuljak je sve te optužbe više ili manje uspješno demantirala, nijedne službene potvrde zasad nema, ali prava provjera mogla bi tek uslijediti bude li novi ravnatelj policije doista radio svoj posao.

Kako je Grbić došao do mjesta glavnog ravnatelja i tko će ga naslijediti?

Među imenima koja se spominjalo kad se govorilo o Grbićevom nasljedniku bila su ona Vladimira Fabera te Joška Morića i Tihomira Kralja, no oni su otpali, a prema pisanju Novoga lista, sada se razmišlja da na čelno mjesto policije dođe čovjek izvan aktualnog policijskog sustava, koji bi trebao predstavljati osvježenje za kadrovski devastirani represivni aparat. U međuvremenu, prvi policajac bit će zamjenik glavnoga ravnatelja Dražen Vitez, a Grbić nije htio reći hoće li se možda vratiti u Rijeku, gdje je imao uspješnu policijsku karijeru, koju je pokušao nastaviti na državnom nivou nakon ubojstava Ive Pukanića Nike Franjića te Ivane Hodak.

O tome kako je baš Grbić zasjeo u fotelju rukovodećeg policijskog dužnosnika postoji više priča, a jedna od njih odnosi se upravo na već godinama vrlo uspješnu riječku policiju, koja je netom prije ubojstava u metropoli na Kvarneru uspjela spriječiti nekoliko teških zločina: postavljanje auto-bombe pod vozilo dvojice čuvara u riječkim klubovima te otkrivanje naručenog ubojstva vlasnika riječkog Budha bara. Prema onoj drugoj, međutim, Grbić je posao navodno dobio zahvaljujući osobama bliskim tadašnjem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu, među kojima se najviše spominje riječkoga tajkuna Roberta Ježića, koji je svojeg prijatelja premijera upozorio na uspješnog riječkog načelnika, ovaj se složio s Grbićevim izborom, a sve je navodno finiširano na jednom ručku sa Sanaderom i Ježićem u jednom opatijskom restoranu.

U međuvremenu, na policijskom meniju našli su se i Sanader i Ježić, završivši u Remetincu, između ostalog, zbog jednog drugog ručka u jednom zagrebačkom restoranu, a to je tek dio optužbi koje protiv spomenutog dvojca na svojem repertoaru imaju USKOK i DORH, čiji čelnici od policije dok je njome rukovodio Grbić nisu imali previše koristi, premda bi policija, a tako će valjda ubuduće i biti prema najavama novoga ministra, trebala uskočkim istražiteljima i državnim odvjetnicima služiti kao glavni servis.