JOSIPOVIĆ UZ PORUKE ŠKEGRI I MATULIĆU

'Očekujem brzo raščišćavanje oko Hypo banke'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 14.08.2010 19:31
  • Objavljeno 14.08.2010 u 19:11
JOSIPOVIĆ U METKOVIĆU

JOSIPOVIĆ U METKOVIĆU

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas novinarima u Metkoviću kako u Hrvatskoj očekuje brzu akciju u raščišćavanju pitanja Hypo Alpe Adria Benke, čiji je bivši predsjednik Uprave Wolfgang Kulterer jučer uhićen u Austriji.

'Mi ovdje u Hrvatskoj imamo tek odjeke velike afere i velike policijsko-tužiteljske akcije, koja se odvija u Austriji i Njemačkoj. Očekujem da će hrvatsko pravosuđe, dakle Državno odvjetništvo i policija vrlo ozbiljno i temeljito prikupiti informacije koje kolege u Njemačkoj i Austriji prikupljaju. Očekujem ono što i svi - da se konačno raščisti pitanje Hypo Banke u Hrvatskoj', rekao je Josipović, odgovarajući na novinarski upit kako komentira uhićenje bivšega predsjednika Uprave Hypo Alpe Adria banke Wolfganga Kulterera u Austriji.

Josipović
je naglasio kako je on 'za to da se ne nagađa ni o čijoj krivnji, o odgovornosti bez dokaza, ali mislim da svi s pravom očekujemo brzu i odlučnu akciju', rekao je.

Dodao je kako smo 'mi danas u poziciji da s jedne vremenske distance promatramo događaje i nagađamo o događajima koji su sasvim sigurno problematični i koje treba rasvijetliti - od pretvorbe i privatizacije, pa do ovih pojedinih poslovnih poteza, u kojima sumnjamo da su država i društvo bili na velikoj šteti'.

'ŠKEGRI JE SVE SUPER'

Predsjednik Josipović je novinarima kazao i kako je danas pročitao 'izjavu ili kolumnu' jednog od kreatora pretvorbe i privatizacije Borislava Škegre i koji, po Josipovićevim riječima, 'kaže kako je sve super'.

'Pozivam gospodina Škegru da pročita nalaz Državne revizije iz 2004. godine i da vidi koje su silne milijarde nestale, koje su silne nekretnine propale, koliko je radnih mjesta izgubljeno', istaknuo je Josipović. Dodao je kako on očekuje da će pravna država sad nakon promjene Ustava 'učiniti ono što svi očekujemo'.

Na upit kako komentira medijska nagađanja o eventualnom oporezivanju banaka , Josipović je rekao kako treba gledati cjelinu poreznog sustava.

'Mjere koje se pripremaju i provode trebaju biti učinkovito provedene i trebaju imati socijalnu pravednost. To za mene manje znači jedna izdvojena porezna mjera, ja mislim da cijeli porezni sustav treba preispitati i to na način da oni koji više imaju - više i participiraju. Moja je osnovna ideja da se poreza rastereti proces rada, pa prema tome i dohodak ljudi možda čak bude i veći, a da se oporezuje imovina, dividende, pa možda i neki posebni poslovi poput banaka', objasnio je Josipović

Dodao je kako ne bi govorio izdvojeno ni o jednoj vrsti poreza nego treba promatrati u cjelini porezni sustav tako da bude 'više pravednosti nego što imamo danas'.

Na upit u vezi s najavama rebalansa proračuna i nagađanjima o mogućem smanjenju plaća, Josipović je rekao kako 'zasad o tomu čitamo iz tiska'. 'Kada bude jasno o čemu se tu radi, onda ću se izjasniti', dodao je.

'ŠTO MATULIĆA BRIGA ZA MOJA VJERSKA UVJERENJA?'

Na upit kako komentira današnji interview u jednoj dnevnoj tiskovini teologa Tončija Matulića, u kojem je, uz ostalo, Matulić rekao da se predsjednik Republike treba odlučiti je li vjernik ili nevjernik, Josipović je kazao kako je to njegova privatna stvar.

'Što to njega (Matulića) briga za moja vjerska uvjerenja. Svatko od nas ima svoje uvjerenje i nosi ga kako treba. Pitanje vjere i nevjere je privatna stvara", kazao je Josipović, dodavši: 'to ipak na kraju ostaje moj problem'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi