KAKO RODITI I ŽIVJETI U HRVATSKOJ

Očajnička borba za istinu o Dominiku

11.05.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Savršeno normalna trudnoća završila je u kolovozu 2007. godine porodom djeteta koje je danas stopostotni invalid. Porod u zagrebačkom KB-u Merkur vodili su privatni liječnik bez ugovora s bolnicom i tadašnji bolnički ginekolog, inače autor bestselera 'Metastaze' i 'Ljudožder vegetarijanac' koji govore o kriminalu i korupciji u zdravstvu. Roditeljima koji proživljavaju kalvariju nitko se nikada nije obratio, ni dvojica ginekologa ni uprava bolnice. Odvjetnici ne mogu doći do medicinske dokumentacije, Ministarstvo zdravstva još ne reagira, nema odluke tužiteljstva, pa čak ni odgovora kako je moguće da liječnik nelegalno ušeta u državnu bolnicu i vodi porod, pred očima cijele dežurne službe

Trogodišnji Dominik Pitra iz Zagreba ima jedva osam kilograma, nosi pelene, nepokretan je, teško diše i nesvjestan je svoje okoline, a do danas je čak sedam puta podvrgnut raznim operacijama i dijagnostičkim zahvatima u općoj anesteziji. Katkada je toliko nemiran da neprekidno vrišti satima, pri čemu jedva da pomažu standardni psihijatrijski lijekovi za smirenje, pa njegovi očajni roditelji mogu samo čekati da ga prođe takva kriza. Sve to, skupa sa 36 Dominikovih službenih medicinskih dijagnoza, posljedica je perinatalne asfikcije upisane u djetetovu povijest bolesti na dan kada se rodio: drugim riječima, dječak se gušio u porodu, u suprotnom bi danas bio normalan i zdrav trogodišnjak.

Pitanje što se dogodilo, međutim, sve donedavno nije mučilo nikog osim njegovih roditelja, koji su 2009. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv dvojice liječnika.

Prema opsežnoj medicinskoj dokumentaciji koja je u posjedu tportala, Dominik Pitra rođen je 25. kolovoza 2007. godine, nakon uredne i normalne trudnoće kontrolirane u privatnoj ginekološkoj ordinaciji dr. Predraga Đurića. Nesigurni u zdravstvenu skrb u državnim rodilištima, roditelji Vanja i Jasmina Pitra razgovarali su s dr. Đurićem o mogućnosti da on prisustvuje porodu, budući da su ranije bezbroj puta čuli da je to uobičajena praksa. Potpuno nesvjesni da je u državnoj bolnici protuzakonito plaćati porod, osobito kada se to čini na ruke liječniku i bez računa, držali su da ugovaraju legalnu uslugu.

'Tada nam je dr. Đurić kazao da je ranije imao ugovor s bolnicom Merkur, no da su tamo neke kadrovske promjene zbog kojih nije siguran da će smjeti biti na porodu. Istodobno nas je obavijestio da to socijalno ne pokriva i da takva usluga košta od 4400 do 9400 kuna, ovisno o tome obavlja li se porod prirodnim putem ili carskim rezom. Rekli smo mu da smo novce osigurali i da nam javi što će biti', kaže Vanja Pitra.

Na dan poroda, 24. kolovoza, Jasmina nije imala trudove, no otišla je na zakazani pregled kod dr. Đurića na kojemu je ustanovljeno da je trudnica 'otvorena pet centimetara'.

'U tom je trenutku dr. Đurić nazvao dežurnog liječnika u KB Merkur, dr. Ivu Balenovića, koji mu je kazao da dođemo u rodilište', priča Dominikov otac.

U rodilište su došli oko 18 sati istog dana, a prijem i prvi pregled obavio je dr. Balenović koji je od sestre zatražio da trudnicu pripremi za porod. Provocirani početak poroda, prema kazivanju oba roditelja, započeo je oko 19.30 dr. Đurić, probijanjem vodenjaka i uključivanjem dripa (stimulator trudova).

Ministar Milinović: Razdvojiti privatno i javno!

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović tvrdi da nije upoznat s praksom da privatni ginekolozi porađaju žene u državnim bolnicama te dodaje da javno i privatno zdravstvo svakako treba odvojiti. 'Ako se i događa, pretpostavljam da je to radi osjećaja sigurnosti pacijentice i želje da uz nju bude onaj liječnik koji joj je vodio trudnoću', kaže ministar.

O slučaju se oglasilo i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je potvrdilo da je na zahtjev MUP-a zatražilo presliku medicinske dokumentacije i očitovanja svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u liječenju. Imenovano je Stručno povjerenstvo za donošenje stručnog mišljenja. Ovisno o utvrđenim činjenicama, zdravstvena inspekcija poduzet će sve mjere sukladno svojim ovlastima te zakonskim propisima, kažu iz Ministarstva.

Aparat kojem treba 'malo vremena'

Porodu je cijelo vrijeme bio prisutan otac, koji svjedoči da je već oko 21.30 ušće maternice bilo otvoreno 10 centimetara te da se vidjela glavica djeteta, ali i da je ubrzo CTG uređaj počeo registrirati poremećaj srčanog ritma novorođenčeta. Upitana što se događa, babica je, prema priči oba roditelja, malo lupnula uređaj i kazala da je star i da mu 'treba malo vremena'.

Između 21.30 i 1.30 dvojica liječnika su naizmjence donosila odluke da se rodilji uključi još jedan drip, zatim da se pokuša porod na nogama (dva puta), a na koncu su rukama i nogama pritiskali ženin trbuh pokušavajući izvući dijete van, istodobno odbijajući očevu molbu da se prekine mučenje i porod dovrši carskim rezom. U 1.30 Jasmina je napokon rodila, no kako Dominik nije disao i bio je potpuno plav u licu, dvojica ginekologa su pristupila reanimaciji. Na upit je li pri reanimaciji bio prisutan pedijatar, Dominikovi roditelji odgovaraju da je jedna pedijatrica, navodno tek probuđena, stigla na samom kraju te je skupa s Dominikom, u kolima Hitne pomoći, otišla u KBC Zagreb.

Prije odlaska djeteta na Rebro dr. Đurić uvjeravao je roditelje da će s Dominikom biti sve u redu, a otac mu je, tvrde oboje, pred svima isplatio 4800 kuna za obavljeni porod

U jedinici intenzivnog liječenja na Rebru Dominika je puna četiri sata reanimirala pedijatrica dr. Jasmina Stipanović-Kostelić, koja je i dijagnosticirala asfikciju (gušenje), edem mozga, hipoksično-ishemičnu encefalopatiju (oštećenje mozga nastalo gubitkom kisika) i teško krvarenje u lijevom skrotumu. 

Nakon što je tri dana upozoravala na nesnosnu bol i otežano disanje, Dominikovu mamu medicinska sestra u KB Merkur uputila je na rendgen, gdje joj je dijagnosticirano puknuće dva rebra, nastalo pri porođaju zbog silovitih pritisaka dvojice ginekologa.

Nakon što se tragedija dogodila, nijedan od ginekologa koji su vodili porod nije ni posjetio ni nazvao Dominikovu mamu, a KB Merkur do danas roditeljima nije predočio medicinsku dokumentaciju niti nalaze interne kontrole. Jedan SMS stigao je naknadno Jasmini od dr. Đurića, kojim ju je taj liječnik uputio na dobre rehabilitacijske centre za dijete u Ljubljani.

Dominikovi roditelji su 29. listopada 2009. godine podnijeli kaznenu prijavu, tražeći izuzimanje medicinske dokumentacije iz KB-a Merkur radi mogućnosti prepravljanja te pritvaranje dvojice liječnika radi mogućeg utjecaja na svjedoke, no na odluku tužiteljstva još se čeka.

Dr. Đurić nam je službeno potvrdio da je vodio Dominikov porod bez ikakvog ugovora s bolnicom Merkur, tumačeći svoj postupak kao ustupak roditeljima. Navodi da je ranije imao ugovor o suradnji s bolnicom, koji se pravdao 'potrebom za edukacijom'.

Obitelj Pitra pred deložacijom!

Pored agonije s bolesnim djetetom, obitelj Pitra od prošlog se tjedna nalazi pred deložacijom iz stančića od 32 četvorna metra u Novom Zagrebu, zbog tužbe koju je podnio Grad Zagreb. U stanu koji trenutno funkcionira kao bolnička soba obitelj Pitra živi gotovo 30 godina, a razlog za deložaciju je u pravnoj formalnosti – 2006. godine, godinu dana prije nego je umrla, Dominikova baka je pet mjeseci zakasnila sa zahtjevom za otkup stana, a njezin sin je na istoj adresi formalno prijavljen 2001. godine. Gradski Odjek za stambeno zbrinjavanje uputio je 29. travnja 2010. njezinom sinu Vanji Pitri zahtjev da obitelj preda stan Gradu Zagrebu, jer prema zakonu o najmu stanova iz 1996. i 1998. godine nije prethodno živio s majkom dvije godine te nije mogao steći stanarsko pravo.

'Ako ćete na to gledati tako da sam nelegalno vodio porod, onda je i tata bio prisutan nelegalno', tvrdi ovaj liječnik, dodajući da je u bolnicu došao jer su ga roditelji molili, tvrdeći da se s njim osjećaju sigurnije.

Đurić demantira da je za tu uslugu primio na ruke 4800 kuna, navodeći da je od Pitrinih naplatio jedino privatne liječničke usluge u svojoj ordinaciji.

'Ne mogu objasniti što se na porodu dogodilo i zašto su se stvari tako zakomplicirale', kaže Đurić.

Na tvrdnju da je iz medicinskih nalaza evidentno da se dijete u porodu gušilo, Đurić je ponovio da ne zna kako je do toga došlo, budući da je sve teklo normalno, uključujući i trudnoću.

Policija je zakucala ravnatelju na vrata

Ravnatelj KB-a Merkur dr. Željko Vidas tvrdi da je za slučaj doznao onaj tren kad mu je policija pokucala na vrata, prije pet mjeseci.

'Jednostavno nitko od liječnika nije prijavio događaj 2007. godine, pri čemu jedan liječnik, dr. Đurićnikada nije radio u Merkuru, dr. Balenović više ne radi kod nas, a tadašnji voditelj odjela za ginekologiju dr. Ciglar je u mirovini, tako da nitko više nije u nadležnosti ove uprave. Proveo sam internu istragu i doznao da je dr. Đurić doista imao ugovor s bolnicom u 2003. i 2004. godini, dakle ne u mom mandatu, te da je 18. prosinca 2006. od mene zatražio odobrenje za rad i da sam mu ja to odbio. Sve što mogu je prepustiti slučaj policiji i Ministarstvu zdravstva i pokušati ući u psihologiju čovjeka koji se usudio ući u bolnicu i porađati dijete iako sam mu ja to zabranio', tvrdi Vidas, očito smatrajući da bolnica više nema razloga baviti se ovom tragedijom.

Do dr. Balenovića koji danas radi u privatnom rodilištu Podobnik do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli doći jer je navodno na bolovanju.