HAVARIJA TRAJEKTA

Očajna rodbina bocom gađala premijera, dužnosnik dobio šamar

Bionic
Reading

Spasioci su u četvrtak ujutro udvostručili napore u pronalaženju preživjelih u brodolomu trajekta u vodama ispred južne obale Južne Koreje, dok se gotovo 300 osoba još uvijek smatra nestalima, a nade za njihovo spašavanje smanjuju se iz sata u sat. Devet tijela je pronađeno, spašeno je 179 ljudi, a sudbina 287 osoba još nije poznata. Na brodu je bilo ukupno 475 ljudi, od kojih 325 srednjoškolaca, objavila je u četvrtak obalna straža

Kapetan južnokorejskog trajekta koji je u srijedu potonuo uz jugozapadnu obalu zemlje suočen je s kriminalističkom istragom, doznaje se u četvrtak iz južnokorejskih izvora nakon nepotvrđenih izvješća da je upravo on bio među prvim osobama koje su uskočile u čamce za spašavanje.

Kapetana Leea Joon-seoka (69) ispitala je obalna straža i nad njim je otvorena kriminalistička istraga, rekao je dužnosnik obalne straže u gradu Mokpo koji je i središte te službe.

Mediji navode da mu prijeti moguća optužnica za ubojstvo iz nehaja i za kršenje zakona koji uređuje ponašanje posade u kritičnim situacijama.

'Ispričavam se putnicima i žrtvama i njihovim obiteljima', kazao je na tv snimci kapetan odbivši odgovoriti na pitanja o tome što se dogodilo i zašto je napustio brod među prvima.

Nitko od preživjelih nije mogao točno odgovoriti na pitanje kada je kapetan napustio brod iako je više njih ustvrdilo da ga je napustio ranije. Jedan od preživjelih kazao je za korejsku televiziju kako je on sam bio među prvima koji su uskočili u brod obalne straže te da je od spasioca čuo kako je kapetan bio prije njega u tom čamcu.

Bocom vode na premijera, šamar dužnosniku

Južnokorejskog premijera Chung Hong-won morali su zaštititi njegovi tjelohranitelji kada je jedan od bijesnih članova rodbine nestalih putnika na njega bacio bocu s vodom. Još jedan državni dužnosnik dobio je šamar, prenosi Dnevnik.hr

Roditelji djece navodno su unajmili spasilačke bordove kako bi se pridružili potrazi za svojim najmilijima. Obitelji nestalih smatraju da premalo ronioca pretražuje olupinu.

Jedan otac i još 10 roditelja platilo je oko po 35 funti za brod koji ih je odveo na mjesto događaja. 'Nema operacije spašavanja. Jasno smo vidjeli da je nema. Zaustavljali su izlijevanje nafte kad smo došli. Strašno sam ljut', rekao je u srijedu navečer otac i dodao kako su tvrdnje medija da operacija traje laž, piše Daily Mail.

Djeca slala SMS-ove roditeljima

Kada su shvatili što se događa, djeca na brodu počela su slati tekstualne poruke svojim roditeljima, piše Independent.

'Mama, ovo bi mogla biti moja posljednja prilika da ti kažem da te volim', napisao je jedan od učenika. Njegova majka odgovorila mu je, ali odgovor nikad nije dobila.

Jedna 18-godišnjakinja ocu je napisala: 'Ne brini se previše tata, nosim pojas za spašavanje i s prijateljima sam. Unutra sam. Još uvijek na hodniku'. On je onda pitao treba li možda izaći van, ali odgovorila mu je da ne može i da je dosta djece još u hodniku.