EUROPA PROTIV, SAD 'ZA'

Obrezivati dijete ili ne?

29.08.2012 u 18:14

Bionic
Reading

Nedavna ocjena Američke pedijatrijske akademije (AAP) da je korist od obrezivanja dječaka veća od opasnosti od tog zahvata potaknula je rasprave i osude boraca za prava djece, piše u srijedu britanski list donoseći ocjene europskih liječnika koji dovode u pitanje argumente američkih kolega

Na temelju dokaza po kojima obrezivanje dječaka može smanjiti opasnost od urinarnih infekcija, raka penisa i spolno prenosivih bolesti, uključujući virus HIV-a i HPV-a, APP je u stručnom časopisu napisao da je korist veća od opasnosti zahvata, no suzdržao se od opće preporuke i konačnu je odluku prepustio roditeljima.

No, operativno uklanjanje pretkožice (prepucija) u muške novorođenčadi ili malih dječaka, propisano u nekim religijama radi očitih higijenskih razloga, izaziva prijepore, a u Europi se provodi znatno manje nego u Sjedinjenim Državama, piše dnevni list 'The Guardian'.


Sud u njemačkome gradu Koelnu ljetos je presudio da obrezivanje krši pravo djeteta da poslije samo odluči o svojim vjerskim uvjerenjima i zahvatu, piše list i podsjeća da je njemački liječnik tužio rabina koji je obrezao dvojicu dječačića, na što su ljutito reagirale židovska i muslimanska zajednica. Bio je to povod raspravi o nesnošljivosti i vjerskim slobodama te o pravima djece u toj zemlji.

Obrezivanje se provodi u judaizmu i islamu, ali hinduizam ga, primjerice, ne propisuje. Aboridžini u pustinjskim područjima Australije prakticirali su obrezivanje, a povjesničari vjeruju da su tako željeli spriječiti balanitis (infekcija pretkožnice i glavića penisa) koji može uzrokovati skupljanje pijeska ispod pretkožnice. Balanitis je lako izlječiv osnovnom higijenom i javlja se jedan slučaj na 20 dječaka, češće neobrezanih.

Statistički podatci pokazuju velike razlike u stopi obrezivanja između SAD-a i Europe. Tako Britanska udruga liječnika u naputcima liječnicima piše kako ni medicinska šteta ni korist dosad nisu nedvosmisleno dokazani te da je 'bitno da liječnici obrežu dječaka samo kada je to dokazivo u najboljem interesu djeteta'.

U prilog obrezivanju najviše govori manji postotak infekcije virusom HIV-a, koji uzrokuje AIDS, u subsaharskoj Africi. No, liječnici poput profesora Rogera Shorta, uglednog australskog biologa, ističu da su afričke statistike neusporedive s praksom na Zapadu.

AAP se 'osramotio' selektivnim odabirom dokaza, uvjeren je britanski istraživač John Dalton. Američka udruga u korist obrezivanja piše da zahvat smanjuje opasnost od raka penisa, no taj oblik raka krajnje je rijedak i - da bi se spriječio jedan slučaj na godinu, trebalo bi obrezati 300.000 dječaka, kaže Dalton. Oni tvrde da korist premašuje opasnost, no nisu ih usporedili, ističe Dalton.

Iz zanimljivih komentara forumaša u Sjedinjenim Državama 'The Guardian' izdvaja 56-godišnjeg blogera koji drži da u ocjeni američke prakse ne treba zanemariti financijske razloge.'Zahvat stoji između 400 i 800 dolara', piše neimenovani bloger i dodaje da se u SAD-u 'praksa često vodi smislom za zaradu'.

SAD je jedna od triju zemalja članica Ujedinjenih naroda, u društvu sa Somalijom i Južnim Sudanom, koje nisu ratificirale UN-ovu deklaraciju o pravima djeteta, ističe Dalton i pita: 'Ako već postoje etički razlozi protiv obrezivanja malih dječaka, zašto odluku ne prepustiti njima samima kad odrastu?'

Dalton drži da je oboriv i naoko nepobitan argument da je prepucij u male djece tanak te je zato operacija manje opasna. No, 'budimo krajnje iskreni, obrezivanje male djece 'sigurnije je' zato što mala djeca ne znaju prijaviti komplikacije', zaključuje Dalton.