DOSSIER DRŽAVNA MATURA

Obrazovni šlamperaj i bigbraderizacija

23.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

'Državna matura eklatantan je primjer prevlasti politike nad strukom', kazao je Željko Stipić, predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Ističe kako s državnom maturom nisu zadovoljni učenici koji je polažu, ali ni roditelji ni nastavnici

Stipić kaže kako je provedba državne mature, koja je službeno započela u petak polaganjem ispita iz psihologije i informatike, učenicima donijela stres i zabrinutost te teškoće na kraju obrazovnog procesa. 'Ovako organizirana nije mogla ništa drugo donijeti', kazao je Stipić za tportal.

'Knjiga spala na jedno slovo'

Željko Stipić

'Kada se gledaju tri ključna projekta bivšeg ministra Dragana Primorca, ostala je jedino državna matura, jer najmanje košta. Besplatni udžbenici i obavezno srednjoškolsko obrazovanje daleko su skuplji projekti. Državna mature ne košta ni 30 milijuna kuna godišnje. 'Knjiga spala na jedno slovo', komentirao je Stipić, pa dodao: 'Gura se pod svaku cijenu, ne pita se koliko košta, a o slabostima će se raspravljati kada bude prekasno. Kad se sfuša, onda se popravlja, tako je sve u državi.'

Kaže da je najveći krivac za loše stanje u školstvu politika. 'Državna matura eklatantan je primjer prevlasti politike nad strukom. Sve što se događa u obrazovanju njima je presporo. Političari to gledaju kroz mandate i izborne cikluse. Nemaju toliko vremena pa forsiraju brza rješenja', kaže Stipić.

Strukovnjaci zakinuti

Stipić je ponovno aktualizirao povlašteni položaj maturanata gimnazija u odnosu na učenike četverogodišnjih strukovnih škola. Strukovnjaci su razliku u satnici pojednih predmeta trebali nadoknaditi dopunskom nastavom, no ona je, prema Stipićevim riječima, određena šlampavo. 'To je bilo odrađivanje posla, u negativnom smislu. Za učenike strukovnih škola nisu bili ni pripremljeni udžbenici za dopunsku nastavu. Oni nisu uopće dovedeni u situaciju da mogu nadoknaditi programsku razliku s gimnazijalcima.'

Stipić kaže da je obrazovanje preslika svega ostalog. Tako ne čude loši rezultati na probnoj mature prošle godine u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Šibensko -kninskoj i Zadarskoj županiji. 'To su područja koja su najviše pogođena ratom, a mi se čudimo da su najbolji rezultati u Međimurskoj ili Istarskoj županiji. Mi moramo stvoriti barem podjednake uvjete u svim dijelovima Hrvatske.'

Stipić je ponudio i konkretan primjer; učenici škola ekonomskih usmjerenja imali su matematiku tri sata tjedno. No dio se odnosio na gospodarsku matematiku, koja se uopće ne provjerava na državnoj maturi. 'Oni su prisiljeni polagati nižu razinu matematike', pojasnio nam je Stipić.

Roditelji imaju više troškove zbog državne mature

Stipić kaže kako se gotovo uopće ne govori o roditeljima kada se priča o državnoj mature. Jedan od argumenata za uvođenje mature glasio je: školovanje će pojeftiniti! No dogodilo se suprotno. Razna učilišta nude dopunske tečajeve čija se cijena kreće od 1.800 do 3.600 kuna. Tu je i desetak skripti i priručnika čija je cijena od 150 do 450 kuna. 'Neki dan nazvala me jedna mama iz Splita i rekla mi da će je školovanje djeteta od kraja srednje škole do fakulteta koštati preko pet tisuća kuna', kaže Stipić.

Kaže da su neki fakulteti, iako je matura u potpunosti trebala zamijeniti prijamne ispite, ostavili dodatne provjere znanja i intelektualnih sposobnosti, jer se ne žele odreći profita. To posebice vrijedi za velike fakultete poput Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji od prijamnih ispita inkasira po dva milijuna kuna.

Neki nastavnici prisilno moraju raditi besplatno

Položaj nastavnika srednjih škola u cijeloj priči o državnoj mature nije nimalo zanemariv. Velik broj uključen ih je u samu provedbu. Njih 380 su ispitni koordinatori. 'Njihov rad na državnoj maturi traje tijekom cijele godine i za to dobivaju 13-14 tisuća kuna te ima se smanjuje nastavna norma. No Stipić kaže da se žale da njihov rad nije dobrovoljno vrednovan, s obzirom na obujam posla.

Ispit iz psihologije u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu


Osim njih, tu su i nastavnici koji dežuraju na ispitima. Njima su te aktivnosti ugurali u ostale poslove i za rad na državnoj maturi ne dobivaju naknadu. 'To je prisilni besplatni rad', ogorčen je Stipić. Besplatno rade i članovi ispitnih povjerenstava. Posljednja kategorija su nastavnici ocjenjivači, koji su se sami prijavili za ispravljanje testova. 'Oni dobivaju naknadu po učinku, tj. po broju ispravljenih testova, no kažu da je naknada preniska s obzirom na posao koji ih čeka', kaže Stipić.

'Umjesto cvjetnih aranžmana, barkodovi'

Osim konkretnih pritužbi na državnu maturu, Stipić se žali na to kako se matura, koja je nekad bila svojevrsni praznik, bigbraderizirala. 'Mi, nastavnici, dolazili smo svečano odjeveni na maturu, a učenici su znali da se događa nešto važno. Ima puno bigbraderizacije. Sada smo umjesto cvjetnih aranžmana dobili barkodove i sigurnosne kamere.

'Državna matura nije sama sebi smisao'

Provođenje ispita državne mature odvija se tijekom nastave u drugom polugodištu četvrtog razreda. Nastavnici tako ne mogu u potpunosti realizirati nastavni program, a učenici polažu ispite za vrijeme nastave. Također se uz ispite državne mature moraju pripremati i za regularne ispite znanja. 'Državna matura morala se uskladiti s rasporedom. Ona nije sama sebi smisao', dodaje Stipić.

'Kako se bude postupak državne mature odmicao, sve će se više uviđati slabosti cijele priče. Ostaje nam nadati se da ipak posljedice neće biti tako loše kao što izgleda', zaključuje Stipić.