STUDENTA SE TERETI I ZA POKUŠAJ UBOJSTVA

Obrat u istrazi stravičnog silovanja u Podstrani

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nad studentom R. Š. (20), osim zbog silovanja, naložilo istragu i zbog pokušaja ubojstva 20-godišnje djevojke početkom studenoga prošle godine u kući u Podstrani , piše Slobodna Dalmacija

Na težu kvalifikaciju tužiteljstvo se odlučilo nakon što su liječnici u svom vještačenju utvrdili kako su teške i za život opasne ozljede nesretnoj djevojci nanesene predmetom, navodi splitski dnevnik

Kakva kazna prijeti studentu

U slučaju opstanka teških kvalifikacija i utuženja za oba kaznena djela, R. Š. će se suočiti s mogućnošću dvostruko više kazne nego za samo seksualno zlostavljanje. Za silovanje je propisana kazna od jedne do 10 godina zatvora. U sudskoj praksi se raspon kazni kreće od tri do pet godina zatvora, a u slučajevima posebno teških okolnosti čak i od sedam do 10 godina. Za pokušaj ubojstva je propisana kazna kao i za ubojstvo, od pet do 15 godina zatvora.

Grupa mladića i djevojaka družila se tijekom poslijepodneva u privatnoj kući pokraj Splita te su u jednoj od prostorija ostali sami R. Š. i njegova vršnjakinja. Nakon nekog vremena, ostali sudionici druženja su na tlu u krvi zatekli razodjevenu djevojku u nesvijesti koja je hitno prevezena u bolnicu. Pokraj nje je bio R. Š. koji je na rukama imao tragove krvi. Hitnom liječničkom intervencijom i dugotrajnom operacijom djevojci je spašen život, ali su utvrđene teške ozljede.

Ubrzo je zbog sumnje da je silovao i teško ozlijedio vršnjakinju uhićen R. Š., koji je ispitan i zadržan u istražnom zatvoru kako bi se spriječio utjecaj na svjedoke. Tijekom dokaznog postupka ispitani su svi koji su bili s njima u kući tog dana.

Napravljeni su i toksikološki nalazi uzoraka krvi koji su uzeti od svih prisutnih te su pokazali kako je R. Š. bio pod utjecajem 1,44 promila alkohola u krvi, ali ne i droge.
R. Š. je u svojoj obrani negirao počinjenje kaznenog djela. Već tada se zbog težine ozljeda sumnjalo kako su nanesene mehaničkim sredstvom, a ne rukom, ali tijekom očevida u kući i pretragom okoliša nije nađen predmet koji su mogli povezati sa slučajem. U toj fazi se, zbog nedostatka materijalnog dokaza, išlo na verziju prema kojoj su ozljede nanesene rukom.

Nakon što su ispitani svi svjedoci, dva mjeseca od događaja R. Š. je pušten da se brani sa slobode. Međutim, u međuvremenu je provedeno kombinirano vještačenje liječnika sudske medicine i abdominalnog kirurga koji su zaključili kako su teške ozljede nanesene predmetom.

Nakon takvog nalaza tužiteljstvo je odlučilo, osim zbog silovanja, pokrenuti istragu i zbog pokušaja ubojstva. Ostaje vidjeti hoće li se u nastavku postupka napraviti nadopuna liječničkog vještačenja jer se u prvom doktori nisu odredili o kojem predmetu je riječ.

'Obaviješteni smo o pokretanju istrage za težu kvalifikaciju i imamo potpuno povjerenje u Državno odvjetništvo. Već sada smo svjesni kako će se kazneni postupak razvući te bih ostavio pravosuđu da se bavi tim aspektima slučaja. Meni i mojoj supruzi je sada najvažnija naša kći, koja se oporavlja, ali još uvijek nije dobro', za Slobodnu je kazao otac studentice.