MOGUĆI OSUMNJIČENIK

Obrani generala Laušić nije pouzdan svjedok

26.01.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Branitelji trojice hrvatskih generala, optuženih za zločine u 'Oluji', u ponedjeljak su pred Haškim sudom napali vjerodostojnost iskaza ratnog zapovjednika Vojne policije Mate Laušića, tvrdeći da on nije prihvatljiv jer se Laušićev status od prvog razgovora s haškim istražiteljima prije četiri godine do danas mijenjao od osumnjičenika do svjedoka, a danas je nedefiniran, jer ga Haški sud više ne može optužiti, ali hrvatsko pravosuđe može

'Budimo iskreni..., svjedok je imao važnu funkciju i to svi znamo', kazao je odvjetnik generala Ivana Čermaka Stephen Kay, poručivši da Laušićev iskaz haškim istražiteljima dan prije četiri godine 'služi samo njegovim interesima da izbjegne kazneni progon' jer ga je dao kao osumnjičenik te je stoga nepouzdan.

Branitelji generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača izmjenjivali su se ustrajno ponavljajući kako je njegov iskaz i dalje dvojbene vrijednosti jer Laušiću, kao osobi koju je Haaško tužiteljstvo u međuvremenu uvrstilo u sudionike udruženog zločinačkog pothvata, prijeti opasnost od kaznenog progona pred hrvatskim pravosuđem bez obzira na činjenicu što ga Haaški sud više ne može optužiti jer su službeno završile sve istrage.

Žestok napad na vjerodostojnost iskaza jednog od najvažnijih svjedoka tužiteljstva vodio se bez Laušićeve nazočnosti u sudnici.

Kad su branitelji iznijeli prigovore, predsjedavajući sudac Alphons Orie uveo je Laušića u sudnicu i razjasnio s njim kako je bio upoznat da je prvi iskaz u svibnju 2004. dao kao osumnjičenik, a drugi u kolovozu iste godine kao svjedok.

Laušić je na izričito pitanje suca kazao kako pri promjeni njegova statusa iz osumnjičenika u svjedoka nije bilo nikakve nagodbe s tužiteljstvom.

Također, Laušić je sucima kazao kako ga je u siječnju ove godine tužiteljstvo uputilo u činjenicu da ga Haški sud ne može kazneno goniti, ali domaće pravosuđe može, no dodao je da sve te činjenice nisu utjecale na istinitost svih njegovih iskaza vezanih uz Haški sud.

'Moja je priča uvijek bila ista', rekao je smireno Laušić dodavši da je status osumnjičenika u 2004. doživio kao taktiku tužiteljstva da ga pridobije na razgovor s haaškim istražiteljima.

Orie ga je na kraju upozorio na pravo da sam sebe ne optuži odgovorima jer se materijal s Haaškog suda može upotrijebiti pred hrvatskim pravosuđem.

Tek zadnjih desetak minuta rasprave tužitelji su počeli s glavnim ispitivanjem u kojem je Laušić objasnio kako su zapovjednici postrojba vojne policije bili podređeni zapovjednicima zbornih područja u obavljanju redovitih vojnopolicijskih zadaća, a MORH-ova Uprava Vojne policije, kojoj je Laušić bio na čelu, imala zadaću razvoja vojne policije, vođenja kadrovske politike te kontrole i nadzora.

Veći dio prvog dana Laušićeva svjedočenja protekao je u ispravljanju pogrešaka u prijepisu s engleskog na hrvatski Laušićeva iskaza haškim istražiteljima dana prije četiri godine, od kojih su se neke pogreške u interpretaciji iskaza pokazale sadržajno bitnima.
Suđenje se nastavlja u utorak popodne.