ALTERNATIVNI OBLICI KRIVNJE

Obrane generala osporavaju nadležnost Žalbenoga vijeća

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.08.2012 19:26
  • Objavljeno 10.08.2012 u 19:20
Markač i Gotovina

Markač i Gotovina

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža tportala

Odvjetnik generala Mladena Markača pred Haškim sudom Goran Mikuličić kazao je kako se Markačeva obrana u petak pridružila podnesku obrane generala Ante Gotovine kojim se osporava nadležnost Žalbenoga vijeća za razmatranje alternativnih oblika krivnje dvojice hrvatskih generala jer se radi o pitanju koje nije predmet žalbenog postupka

Time je taj podnesak postao zajednički, pojašnjava Mikuličić.

Obrana generala Gotovine u podnesku kojim poziva da se Žalbeno vijeće proglasi nenadležnim za pitanja alternativne krivnje dvojice generala podsjetila je da po pravilima Haaškoga suda žalbeno vijeće ima nadležnost jedino razmotriti žalbene osnove.

Podsjeća da žalbeni postupci pred ICTY-ijem nisu suđenja iznova te se samo pitanja koja su postavljena u žalbama mogu razmatrati i ističe da u ovom žalbenom postupku 'alternativni oblici odgovornosti nisu sadržani u četiri osnova žalbe žalitelja'.

Žalbeno je vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) 20. srpnja pozvalo tužiteljstvo da do 10. kolovoza objasni da li vjeruje da se generalima Gotovini i Mladenu Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna odgovornost - na temelju zapovjedne odgovornosti ili kao pomagača u pothvatu.

Gotovinina obrana pojašnjava da bi žalbeno vijeće bilo nadležno za alternativne oblike odgovornosti jedino u slučaju da se jedna od strana žalila na odluku prvostupanjskoga vijeća da u nepravomoćnoj presudi ne donosi zaključke po pitanju alternativnih oblika odgovornosti.

'S obzirom na to da se tužiteljstvo na to nije žalilo taj je zaključak konačan i radi se o presuđenoj stvari', poručuje obrana generala Gotovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi