veliki apel

Oboljeli od cistične fibroze: Na listu osnovnih lijekova uvrstite i lijekove za nas

31.08.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze pozvala je u utorak Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da na listu osnovnih lijekova uvrsti i tri lijeka kojima se značajno može produžiti život i kvalitetu života oboljelih od te smrtonosne bolesti.

„Svima oboljelima od cistične fibroze u Hrvatskoj, uvrštavanje lijekova Kaftrio, Kalydeco i Orkambi na listu osnovnih lijekova HZZO-a značilo bi korak u mirniju budućnost te konačan početak života koji nije podređen učestalim hospitalizacijama“, poručili su iz udruge uoči sjednice Povjerenstva za lijekove, 7. rujna.

Udruga navodi kako je prosječni životni vijek osoba oboljelih od cistične fibroze između 30 i 40 godina, no da se „spasonosnim lijekovima Kaftrio, Kalydeco i Orkambi, koji se koriste diljem Europe, on može značajno produžiti uz poboljšanje i olakšavanje dnevne rutine“.

Te lijekove treba učiniti dostupnima za oboljele, što HZZO ima priliku učiniti već četvrti put ove godine, 7. rujna na sjednici Povjerenstva za lijekove, ističe udruga napominjući kako ih HZZO ih još uvijek nije uvrstio na listu osnovnih lijekova zbog čega su oni u Hrvatskoj u potpunosti nedostupni.

Kao reakciju na kontinuirana odgađanja spašavanja njihovih života Hrvatska udruga oboljelih od cistične fibroze prije četiri mjeseca pokrenula je kampanju „Kaftrio – udah života“.

Zainteresiranima sada poručuje da svoju podršku mogu iskazati brzim ispunjavanjem peticije na poveznici, a sve detalje o Udruzi, kao i samu peticiju, mogu pronaći na Facebook i Instagram profilu te na službenoj stranici Udruge.