MILJAVAC NA SUĐENJU ZAGORCU

'Obnovu Šporerove vikendice tražio je Tuđman'

25.01.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Bivši ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Pavao Miljavac danas je posvjedočio da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman od njega zatražio da Hrvatska vojska uredi vikendicu bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera, za što se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu

Miljavac je kazao da je Tuđmana o slučaju Šporerove vikendice obavijestio predsjednik zagrebačkog HDZ-a, a on kao zapovjednik Glavnog stožera u to nije imao razloga sumnjati jer su i vojni podaci s terena potvrdili da je luksuznu vikendicu s bazenom i teniskim terenom teško oštetila HV.

No, tužiteljstvo tvrdi da su vikendicu u ratnim akcijama uništile postrojbe tzv. SAO Krajine i JNA. Iako se radilo o vrhovnom zapovjedniku, Tuđmanov zahtjev Miljavac nije shvatio kao izričitu zapovijed, već više kao sugestiju. Šporerovo ime zapisao je na papirić i predao ga generalu Zagorcu koji je u MORH-u tada bio zaduženom za nabavu i graditeljstvo.

Ipak, dodao je da Zagorec nije mogao samoinicijativno i mimo procedure raspolagati novcem MORH-a pa tako ni urediti Šporerovu vikendicu.'U cijelom slučaju nisam vidio ništa suprotno zakonu i propisima MORH-a', kazao je Miljavac, dodajući da bi o nepravilnostima izvijestio i predsjednika.

Istraga o uređenju vikendice u Novigradu kraj Zadra državnim novcem pokrenuta je u listopadu 2000., a mediji su nagađali da je Šporer na taj način 'nagrađen' jer je 1997. kao vijećnik tada oporbenog HSS-a 'digao ruku' za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Uz Zagorca i Šporera optuženi su i general Matko Kakarigi, njegov bivši pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković te bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Rajke Tomerlin Almer danas je pročitalo i iskaz bivšeg predstojnika Tuđmanova vojnog kabineta generala Miljenka Crnjca koji je također potvrdio da je uređenje Šporerove vikendice zatražio bivši predsjednik.

Novo suđenje u 'slučaju Šporer' početkom srpnja zatražio je sam Zagorec, nakon što je osuđen na sedam godina zatvora za krađu dragulja iz Ministarstva obrane. Tu je presudu zagrebačkog Županijskog suda nedavno potvrdio i Vrhovni sud.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka saslušanjem novih svjedoka među kojima i umirovljenog generala Krešimira Ćosića.