GLAVNI PREDAVAČ

Obnovimo Zagreb: Zašto državni tajnik gostuje na komercijalnom seminaru o potresu u Zagrebu?

09.10.2020 u 17:31

Bionic
Reading

Zajednica stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb prosvjedovala je u petak protiv naplaćivanja seminara kao što je onaj o potresu u Zagrebu, na kojem je predavao državni tajnik Željko Uhlir

"Ulažemo javni protest protiv sudjelovanja javnih ili državnih službenika na komercijalnim seminarima koji se sudionicima naplaćuju. Posebice u izvanrednim okolnostima i na temama od javnog interesa kao što je potres u Zagrebu", ističe u priopćenju Obnovimo Zagreb.

Navode kako je jučer u organizaciji tvrtke Novi Informator putem njihovog web portala održan e-seminar na temu: "Obnova zgrada oštećenih potresom - kako do učinkovite obnove". Program seminara referirao se na pitanja zašto je bio potreban poseban Zakon za obnovu zgrada nakon potresa, što nakon donošenja Zakona, sadržaj Zakona, tko ima pravo na obnovu, zgrade koje se obnavljaju i načini obnove, financiranje i modeli obnove, program mjera i postupak provedbe obnove...

Predavač na seminaru bio je državni tajnik Željko Uhlir čije je sudjelovanje ujedno navedeno kao cilj seminara s obzirom da je Uhlir jedan od glavnih sudionika u pisanju zakona te je pozvan dati pojašnjenja sadržaja i instituta zakona, smjernice za učinkovitu obnovu te istaknuti moguće dvojbe i probleme.

Kotizacija, odnosno naknada za sudjelovanje na e-seminaru, iznosila je 500 kuna po sudioniku i bilo ju je potrebno uplatiti dan ranije. Kako je to moguće, pita se Obnovimo Zagreb.

"Kako objasniti zdravim razumom, u situaciji kada različite struke od prvog dana potresa volonterski ulažu svoje znanje i rad u sanaciju post potresne krize u Zagrebu, kada obnova sedam mjeseci kasni zbog traljavog donošenja zakona, kako je moguće da državni tajnik gostuje kao glavni predavač na e-seminaru koji se korisnicima naplaćuje", kažu u priopćenju.

Obnovimo Zagreb oštro protestira protiv takvog tipa prakse državnih službenika u kojem je javni interes podvrgnut komercijalnom. Pozivaju državne institucije da na javnim platformama, transparentno, konstruktivno i besplatno tumače propise koje donose.

  • +28
Markuševec šest mjeseci nakon potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

"Struka i građani vape za informacijama i tumačenjima. To se posebice odnosi na specijalne zakone u izuzetnim situacijama, poput obnove nakon potresa, u kojem su stradali deseci tisuća kuća i dvostruko više građana. Sve drugo je nedopustivo", poručuju iz Obnovimo Zagreb.