europski javni tužitelj

Objavljeni detalji istrage: Kako su Hrvati varali na potporama za smokve

05.10.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Hrvatski Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je nakon jučerašnjeg uhićenja i ispitivanja osumnjičenika istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i pranja novca.

EPPO je izvijestio da sumnjiči osnivačicu poduzeća obuhvaćenog istragom i stvarnu poslovnu direktoricu druge tvrtke da je između veljače 2015. i listopada 2023. dogovorila s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ vrijednog 2,5 milijuna eura.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, istaknulo da je natječaj bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto te Državnog proračuna RH po stopi od 15 posto.

Prema pisanju medija, prvoosumnjičena je riječka poduzetnica Vanja G. koju se sumnjiči da je uz pomoć suosumnjičenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave europsko tužiteljstvo sumnja se da je Vanja G. u ime svojega društva podnijela prijavu na natječaj u kojoj je neistinito navela da ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti.

Tužiteljstvo precizira da je riječ o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je Vanja G. zatražila bespovratna sredstva EU za poljoprivredu koja je nužna obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, zatim nepostojanje sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora.

EPPO: Direktorica priložila lažne dokumente

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, tužiteljstvo sumnja se da je Vanja G., uz pomoć ostalih svojoj prijavu priložila lažne dokumente. Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju platila 1,5 milijuna eura osumnjičenome trgovačkom društvu.

Nakon toga, Vanja G. je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svoje tvrtke u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog tijeka novca, dio novca je usmjerila na druga povezana poduzeća te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljenice dizala novac u gotovini.

Na taj je način Vanja G. za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist od 1,5 milijuna eura, oštetivši pritom Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun RH.

EPPO ističe da će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero osumnjičenika.