SMOKVE I BADEMI

U Rijeci velika akcija policije i EU tužiteljstva zbog prevare sa subvencijom

04.10.2023 u 09:58

Bionic
Reading

U Rijeci od jutros traje velika akcija policije i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) tijekom koje je uhićeno nekoliko osoba osumnjičenih za subvencijske prijevare.

EPPO se oglasio priopćenjem.

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom protiv četiri osobe. Do sada su uhićene tri osobe.

Postoji sumnja da su osumnjičene osobe počinile kaznena djela subvencijske prijevare i pranja novca u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85%.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, priopćio je EPPO.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su istražitelji EPPO-a u jutarnjim satima 'pokucali' na vrata riječke poduzetnice V. G. i još nekih s njom povezanih osoba.

Riječku poduzetnicu se sumnjiči da je uz pomoć suosumnjičenih odgovornih osoba iz nekoliko tvrtki lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim sredstvima za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika. Prema ranije objavljenim informacijama u medijima, njezine su tvrtke od 2015. godine naovamo krenule u projekt podizanja nasada badema i smokvi na Jakljanu i Šipanu, o čemu je i ona sama davala izjave za medije.