ništa od promjena

Stigao ekspresan odgovor iz ECDC-a o Jadranu kao jednoj regiji: Ništa drugo ne bi bilo praktično...

20.07.2021 u 07:42

Bionic
Reading

Nakon što je od četvrtka cijela hrvatska obala iz zelene prešla u narančastu koronazonu, što bi moglo ozbiljno ugroziti turističku sezonu, sve su glasniji zahtjevi da se epidemiološka situacija promatra po županijama kako bi se, primjerice, na Jadranu odvojile županije koje imaju dobru od onih s lošijom epidemiološkom slikom. No sudeći prema odgovoru koji je HRT dobio iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti - od toga zasad neće biti ništa

Iako Istarska županija ima tek četiri aktivna slučaja zaraze koronavirusom, ni ona više nije u zelenom.

'Ne možemo utjecati na stanje u ostalim županijama. Najpoštenije bi bilo ono što mi zahtijevamo, to da se svaka županija procjenjuje za sebe. To bi bila korist i za županiju i za RH u odnosu na turizam. Ovako možemo vrlo lako otklizati prema crvenome', naglašava Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije. Najviše je zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u čijem stožeru kažu da su mjere i sada dovoljno restriktivne, ali je problem to što se ne poštuju.

  • +4
Ljetna sezona 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

'Nije Covid samo u Dalmaciji, Covid je u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, u svim sredozemnim zemljama. Velik broj mladih ljudi dolazi na praznike, željni su noćnog života i doista je to teško staviti u nekakve okvire', govori Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U čemu je naš problem?

Prema aktualnoj klasifikaciji Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, Hrvatska se promatra podijeljena u četiri statističke regije - jadransku, panonsku, sjevernu i Grad Zagreb. Zbog rasta broja slučajeva u dvije dalmatinske županije cijelo jadransko područje sada je u narančastom. Zahtjev da se Hrvatsku promatra podijeljenu na 21 županiju, što bi opću epidemiološku sliku učinilo boljom, čini se, neće biti ispunjen.

'Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine, za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1500 regija dok ih je s ovom metodologijom 330', priopćeno je iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti za HRT.

Tomu možemo stati na kraj i bez promjene kriterija, kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac.

'Ono što već jesmo napravili to je da nas naša emitivna tržišta, kao što su Njemačka i Austrija, gledaju po županijama. To nam je najvažnije, s obzirom da najveći broj turista dolazi iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Poljske', istaknula je. S promjenom kriterija ili bez nje, najbolji put za povratak u zeleno su poštovanje mjera i cijepljenje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ