odbor za informiranje

Objavljen javni poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a

16.11.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora u petak je objavio javni poziv za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a koji se imenuju na mandat od četiri godine

Postupak izbora novih članova Vijeća HRT-a pokreće se zbog isteka četverogodišnjeg mandata četvero članova – Zdravka Kedže, Saše Miloševića, Nede Ritz i Ivice Maštruka, a kandidature se zaprimaju do 1. prosinca.

U pozivu institucijama, udrugama i građanima da podnesu obrazložene prijedloge o kandidatima stoji da za članove Programskog vijeća HRT-a "mogu biti birane samo osobe koje su hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj, koje su medijski stručnjaci i stručnjaci za audiovizualne djelatnosti, ugledni intelektualci, priznati umjetnici, stručnjaci i ostali javni djelatnici koji su se u javnom životu istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unapređenje najviših vrednota ustavnog poretka RH, razvitak civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture, znanosti i umjetnosti, kao i zaštitu slobode medija i izražavanja".

Naglašava se i kako za članove Programskog vijeća ne mogu biti birani državni dužnosnici ni osobe koje obnašaju dužnosti u tijelima političkih stranaka ili tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te "osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim pravnim osobama, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija niti članovi njihovih uprava, upravnih vijeća ili nadzornih odbora".

Također, članovi ne mogu biti vlasnici, dioničari ili imatelji udjela u tim pravnim osobama, kao ni osobe koje obavljaju druge poslove zbog kojih bi mogle doći u sukob interesa'.

Ističe se i kako članovi vijeća HRT-a, za koje je objavljen javni poziv, za vrijeme trajanja mandata ne smiju biti ni u kakvom finacijskom i poslovnom odnosu s HRT-om niti od HRT-a stjecati bilo kakve prihode niti posredovati prigodom sklapanja poslova javne radiotelevizije s trećim osobama.

U pozivu je navedeno da se prijedlozi za članove Programskog vijeća HRT-a, sa životopisom, adresom prebivališta, adresom elektroničke pošte, brojem telefona, preslikom domovnice, izjavom predloženika ovjerenom kod javnog bilježnika da nije u sukobu interesa te ostalim dokumentima kojima se dokazuje ispunjavanje propisanih uvjeta, dostavljaju poštom preporučeno na adresu Hrvatskog sabora, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije i to u roku od 15 dana od dana objave javnog poziva.

"Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora razmotrit će sve podnesene prijedloge za članove Vijeća HRT-a te listu kandidata koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom proslijediti Hrvatskom saboru. Hrvatski sabor glasuje pojedinačno o svim predloženicima koji ispunjavaju uvjete za izbor i odluku donosi većinom glasova svih zastupnika. Izabrani su oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova zastupnika u Hrvatskome saboru. Ako pojedini ili svi kandidati dobiju jednak broj glasova zastupnika u Hrvatskome saboru, ponovit će se glasovanje dok se ne izaberu članovi Vijeća HRT-a", zaključuje se u pozivu.