nisu rasterećeni

Obiteljski liječnici: Zbog administracije nemamo vremena za pacijente

23.10.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine KoHOM priopćila je u ponedjeljak da obiteljski liječnici, unatoč najavama, još uvijek nisu rasterećeni administrativnih obaveza zbog čega ne mogu svojim pacijentima posvetiti dovoljno vremena za liječenje i savjetovanje

"Višekratno smo upozoravali na ogromno administrativno opterećenje obiteljskih doktora koje nam ne ostavlja vrijeme za liječenje i savjetovanje svih onih kojima je to potrebno. Upozoravali smo i na česte kontrole i kažnjavanja liječnika od strane HZZO-a upravo i najviše radi administrativnih obaveza i pogrešaka", ističe iz KoHOM-a.

Kažu da nepotrebno opterećenje administrativnim, nemedicinskim poslom odvraća nove generacije liječnika od obiteljske medicine, a već je sad prisutan problem nedostatka obiteljskih liječnika i ordinacija.

Iako je najavljivano rasterećenje od administrativnih poslova, poput pisanja putnih naloga, do toga nije došlo, upozorava KoHOM.

"Odlukom je najavljeno je da nas HZZO neće financijski kažnjavati za putne naloge, ali ćemo ih i dalje morati pisati. Dakle, samo su „velikodušno“ odlučili da nas privremeno neće kažnjavati to jest da nećemo morati plaćati troškove putovanja pacijenata HZZO-u ukoliko pogriješimo u kojem kilometru", dodaju.

Iz KoHOM-a napominju da pacijent, i nakon što dobije izdani putni nalog svojeg doktora, mora otići na šalter HZZO-a radi procijene prava na naknadu troškova i isplate sredstva. HZZO cijeli taj proces može obavljati sam, smatraju, bez uplitanja obiteljskih doktora, što bi bilo jednostavnije i liječnicima i pacijentima.

Zbog toga KoHom predlaže da se ubuduće pacijenti javljaju direktno u HZZO i zatraže vještačenje na pravo povrata putnih troškova.