DUGOOČEKIVANA SVJEDOKINJA TRAGEDIJE

Obitelji vatrogasaca razočaralo svjedočenje aviomehaničarke

22.05.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Suđenje bivšemu šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici zbog pogibije 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji, nastavljeno je danas na Županijskom sudu u Zadru svjedočenjem aviomehaničarke Gabrijele Novak, koja je rekla da nema saznanja o bilo kakvim kvarovima na helikopteru, niti na dizalici u helikopteru.

Gabrijela Novak, za obitelji stradalih dugoočekivana svjedokinja, 30. kolovoza 2007. u jednom od helikoptera mijenjala je kazetu koja bilježi podatke leta, a za koju roditelji pitaju gdje se nalazi.

Novak je rekla da na toj, tzv. SARP kazeti, na kojoj se bilježe parametri leta, nisu zabilježeni nikakvi izvanredni događaji. Kazetu je proslijedila nadležnom odjelu, odnosno tehničarki Renati Mič-Plučić u Divuljama. Novak je rekla da nema saznanja o bilo kakvim kvarovima na helikopteru, niti na dizalici u helikopteru. Rekla je i kako joj nije poznato je li netko iščitavao kazetu kasnije.

'Uz spornu SARP kazetu svaki helikopter ima i magnetofon koji snima razgovore posade i kontrole letenja, ali tu kazetu nisam mijenjala', kazala je Novak i dodala da se magnetofonska vrpca, kada dođe do kraja, sama presnimi, odnosno izbriše prvotno snimljeni materijal.

Novak je rekla da je na helikopteru oznake 202 mijenjana guma, te da ništa drugo nije bilo neispravno tog dana. Obiteljima stradalih vatrogasaca nije jasno kako se kazeta mogla izgubiti na putu iz Divulja prema šibensko-kninskoj Policijskoj upravi. Danas su očekivali da će svjedočenje aviomehaničarke Novak rasvijetliti barem dio toga, međutim nikakvih dodatnih informacija o tome nije bilo.

Danas je svjedočio i natporučnik Božen Tadić, pilot koji je zrakoplovom Pilatus obavljao protupožarno izviđanje i fotografirao požarište na Kornatu.

Tadić je rekao da su on i njegov kolega Mario Jurišić poletjeli oko 16 sati iz baze u Zemuniku, napravili 10 fotografija i oko 16,20 sati se vratili u bazu. Tada, kazao je, nije imao nikakvu informaciju o stradalim vatrogascima.

U ime obitelji stradalih vatrogasaca, Tadićevom iskazu prigovorio je Igor Marinović, otac jednog od poginulih vatrogasaca, zbog toga što se, prema njegovom mišljenju, vrijeme snimanja fotografija ne slaže s vremenom na fotografijama koje su priložene u spisu.

Marinović je ustvrdio da sudu nisu predočene sve fotografije koje je snimila posada Pilatusa i rekao da su snimljene 33 fotografije. Zatražio je da svjedok dodatno identificira fotografije za koje obitelji stradalih sumnjaju da su snimljene na istom letu. Kada su mu predočene, natporučnik Tadić je rekao kako je vrlo moguće da su to te fotografije.

Marinović je nakon rasprave, u izjavi novinarima, rekao kako ne vjeruje svjedoku Tadiću koji je tijekom rasprave na upit suca Borisa Babića je li možda bilo drugih fotografija, koje nisu u dokaznim materijalima, decidirano odgovorio: "Ne, takvih fotografija nije bilo".

Patologinje koje su trebale svjedočiti danas nisu se pojavile na raspravi.

Suđenje se nastavlja sutra, svjedočenjem četiri inženjera koji će sudu predočiti kemijsko-fizikalno vještačenje.