HEBRANG ODGOVARA

Obitelj su mi pobili fašisti, ali i Mesićevi komunisti

21.05.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Andrija Hebrang optužio je Stjepana Mesića da se služi lažima da bi opravdao komunističke zločine. Reakcija je to na Mesićevu izjavu da je Hebrang na Bleiburgu svojim izjavama relativizirao zločine u Jasenovcu i drugim nacističkim logorima u kojima je ubijeno i 36 članova njegove obitelji

'Predsjednik se služi neistinama i interpretira moj govor na Bleiburgu, gdje sam ja u više navrata osudio fašizam i nije se čuo nijedan prosvjed ili zvižduk na te moje tvrdnje. Mesić je vidio ustaški dernek, iako je u to vrijeme bio na putu na drugom kontinentu, a 100.000 gledatelja HRT-a u izravnom prijenosu je vidjelo samo dostojanstveni skup. Na moje osude fašizma nisu se čuli ni zvižduci onih desetak spodoba, većinom maloljetničke dobi, koje su navukle ustaške odore', poručio je Hebrang.

Demantirao je i navode da je rekao da su ljudi u Jasenovcu ubijani zbog drukčijeg mišljenja. 'Doslovno sam rekao da su ubijani ne samo zato što misle drugačije, nego i zbog svoje nacije i vjere', pojasnio je Hebrang.

Andrija Hebrang stariji

Što se pak tiče Mesićeve izjave da je i Hebrangov otac Andrija bio u vodstvu te države koju mu sin sada vrijeđa, i to do 1948. godine, šef Kluba HDZ-a pozvao je Mesića da ne spominje njegova oca, piše Slobodna Dalmacija.

'Bilo bi bolje da o mojem i njegovu ocu, a radi zaštite njegova oca, razgovaramo u četiri oka', odbrusio je Hebrang te zamjerio Mesiću što prebrojava krvna zrnca njegovoj obitelji.

'Ponosan sam na one članove moje obitelji koji su židovskog podrijetla. Njih su doista pobili fašisti, no znatan dio moje obitelji pobili su Mesićevi komunisti, krvnici koje on tako zdušno brani', zaključio je Hebrang.