UDRUGA VERONIKA VERE

'Obitelj Frlan nezakonito je deložirana'

08.05.2013 u 14:15

Bionic
Reading

Udruga Veronika Vere za zaštitu žrtava pravosuđa upozorila je danas da se temeljem brojnih dokaza može tvrditi da je zagrebačka obitelj Frlan sredinom travnja protuzakonito deložirana iz svoje kuće

'Osmočlana obitelj Frlan dostavila nam je dokaze da su žrtve administrativnih zapreka i nelogičnosti te da su sav dug prema Zagrebačkoj banci, platili i preplatili', priopćila je udruga Veronika Vere.

Osim toga, ta udruga tvrdi da posjeduje brojne druge dokaze temeljem kojih se jasno i nedvojbeno može tvrditi da postoje opravdane sumnje u kaznena djela tijekom postupka ovrhe. Međutim, kažu u udruzi, kad svi shvate nezakonitost provedene ovrhe možda će za njih biti prekasno.

Obitelj Frlan je 16. travnja deložirana iz svoje kuće u Aninoj ulici, nakon čega se dio obitelji smjestio u dvorišnoj garaži, dok su se ostali članovi raštrakali po drugim mjestima, upozorila je udruga.

Pozivaju i da se toj obitelji pomogne dodjelom stana na korištenje ili najam uz mogućnost povoljnog otkupa, jer stotine stanova u vlasništvu grada, države, banaka i građevinara zjapi prazno.

Obitelj Frlan tvrdi da je deložacija provedena nezakonito jer o tome nisu obavješteni u zakonskom roku, no Općinski sud ističe da se termin provedbe može odrediti i zaključkom koji se uručuje 'na licu mjesta'.

Obitelj ističe također da im je kuća prodana na prevaru iza koje stoje kupac, njegov odvjetnik, sudac i njihov bivši odvjetnik, koji ih je tek nakon tri mjeseca obavijestio o prodaji kuće.

Po podacima udruge Stop deložaciji u Hrvatskoj se prosječno svaki dan deložira jedna obitelj. Samo prošle godine, kažu u toj udruzi, obavljeno je 400-tinjak deložacija uz asistenciju policije.