VIJEĆNICI NEZADOVOLJNI

Obersnelu pao izvještaj o izvršenju lanjskog proračuna

14.07.2017 u 17:39

Bionic
Reading

Riječko Gradsko vijeće nije u petak prihvatilo izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2016. koje je podnio gradonačelnik Vojko Obersnel, jer za izvješće nije glasovala većina od ukupno 37 vijećnika - 'za' je bilo 17 vijećnika, pet ih je bilo protiv, a deset suzdržanih, dok nekoliko vijećnika nije nazočilo sjednici

Prema obrazloženju izvještaja, ukupni prihodi i primitci proračuna ostvareni su u iznosu 785,5 milijuna ili 85,3 posto od godišnjeg plana. Ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od 789,5 milijuna kuna ili 85,4 posto od godišnjeg plana.

Ostvarenje prihoda bilo je malo manje od ostvarenja rashoda te je ostvaren tekući manjak prihoda od oko 4 milijuna kuna, a preneseni manjak Grada Rijeke iz prethodnih godina je 247, 6 milijuna kuna. Uz ostale primjedbe na izvršenje proračuna, vijećnici su navodili da rashodi rastu, a prihodi padaju te da treba reći kada će se namaknuti iskazani ukupni manjak.

Na početku sjednice povučen je prijedlog o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća, za koje je bilo najavljeno da bi trebao omogućiti veću učinkovitost i demokratizaciju. Predlagateljica Petra Mandić (Most), čiji je prijedlog poduprla skupina vijećnika, navela je da će tek nakon javne rasprave u rujnu ili listopadu uputiti u proceduru izmjene i dopune Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća. Predložene izmjene gradonačelnik Obersnel nije podupro.

U nastavku sjednice Gradsko vijeće prihvatilo je Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016., Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2016. te Izvješće o izvršenju Plana raspodjele sredstava za komunalne prioritete na području mjesnih odbora u 2016. i druge odluke.

Na aktualnom satu Gradskog vijeća raspravljalo se, među ostalim, o porezu na nekretnine, koji će se primjenjivati od početka sljedeće godine, a Obersnel je kazao kako je gradska uprava pripravna za slanje novih poreznih rješenja. Objasnio je da Primorska kuća, koja je u središtu grada uređena u turističke svrhe, još nije otvorena za posjetitelje jer je riječka Turistička zajednica, koja je ostvarila projekt, morala poštivati sve propise o javnoj nabavi.

Upravljanje gradskim tržnicama od 17. srpnja preuzima Grad Rijeka, odnosno njegova tvrtka Rijekaplus, koja je raspisala natječaj za najam opreme, a na koji se javila jedino privatna tvrtka koja je prošlih godina upravljala gradskim tržnicama. U međuvremenu, kazao je Obersnel, priprema se nabavka nove opreme, koja bi trebala biti završena do početka sljedeće godine.