Riječki gradonačelnik

Obersnel: Za Rijeku najvažnije nasljeđe projekta Europske prijestolnice kulture

27.12.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u petak je istaknuo da projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. za Rijeku nadilazi kulturu u užem smislu riječi, već je najvažnije naslijeđe koje će ostaviti za sobom

Obersnel je na konferenciji za novinare rekao kako će iza projekta ostati infrastrukturni objekti koji su u gradnji, od kojih je izdvojio uređenje Muzeja grada Rijeke u Palači šećera, Dječje kuće i novog sjedišta Gradske knjižnice u kompleksu Benčić.

Time će se, istaknuo je, u potpunosti revitalizirati taj dio grada, a posebno je ponosan na projekt uređenja broda Galeb u plutajući muzej, od kojega očekuje da će krajem 2020. ili početkom 2021. postati izuzetna turistička i kulturološka atrakcija.

Vjeruje da će projekt EPK biti i poticaj za intenzivniji razvoj novih oblika poduzetništva vezanog uz kulturu i kreativne industrije, donijet će nove mogućnosti zapošljavanja, više stotina ljudi dobit će neizmjerno iskustvo u organizaciji i provedbi ovako kompleksnog projekta.

'EPK će dodatno istaknuti prepoznatljivost Rijeke kao zanimljivog grada sa zanimljivom ponudom, a rezultat će biti jačanje grada kao turističke destinacije', poručio je Obersnel.

Upitan o odnosu Vlade prema projektu odgovorio je da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima izrazito pozitivan, konstruktivan i prijateljski stav prema EPK, kao i drugi uključeni ministri te premijer Andrej Plenković. Vlada je bez problema prihvatila dogovoreno sudjelovanje u financiranju projekta s 10 milijuna kuna, podsjetio je.

Obersnel je istaknuo da je Rijeka protekle godine proglašena gradom u Hrvatskoj s najvećim brojem projekata financiranih novcem iz europskih fondova, te s najvećim ukupnim iznosom tog novca. Time se, među ostalim, financira najveći projekt vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 1,7 milijardi kuna, nabavka autobusa za gradskog prijevoznika Autotrolej.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Davor Gobac, Boris Vujčić, Sunčana Glavak, Renato Petek…