OSUDIO NAPADE ZBOG PETOKRAKE

Obersnel: Ne dopustimo da nam crnokošuljaši određuju što smijemo, a što ne smijemo u našem gradu

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2020 18:07
  • Objavljeno 26.09.2020 u 16:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki gradonačelnik Obersnel u subotu je osudio napade na autora instalacije Spomenik crvenoj Rijeci Nemanju Cvijanovića i zamjenika gradonačelnika Nikolu Ivaniša ustvrdivši da je 'zvijezda umjetnička priča posvećena jednom trenutku u vremenu i vječnom riječkom patriotizmu'.

'Taj riječki patriotizam je poseban po tome što je uvijek poštovao, prihvaćao i cijenio drugo, druge i drugačije', naveo je Vojko Obersnel u priopćenju.

'Ali od svih drugih očekujem da razumiju tko su crnokošuljaši i da, kako Nikola Ivaniš kaže - ne dopustimo da nam crnokošuljaši određuju što smijemo, a što ne smijemo u našem gradu', dodao je.

Ustvrdio je da ta umjetnička instalacija predstavlja 'zvijezdu petokraku pod kojom je oslobađajući Rijeku od fašističkih okupatora, poginulo 2800 partizana antifašista zaslužnih', kaže Obersnel, 'da nismo ostali inferiorna barbarska rasa, kako su tvrdili fašisti, nego ostali ponosan narod koji u svojoj slobodnoj državi govori svojim slavenskim, hrvatskim jezikom'.

  • +7
  • +4

Zvijezda petokraka na riječkom neboderu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'U Hrvatskoj u kojoj je antifašizam polazna kategorija važećeg hrvatskog Ustava koja kaže da je ova Hrvatska u kojoj danas živimo nastala na temeljima antifašizma, u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH, tu je priči o 'Spomeniku crvenoj Rijeci', manje ili više, trebao biti kraj', stoji u priopćenju gradonačelnika.

Obersnel tvrdi i da je istog dana kada je postavljena instalacija na Korzu 'grupa urlača' zazivala rušenje umjetničke instalacije.

Postavljanje instalacije 'Spomenik crvenoj Rijeci', odnosno crvene zvijezde petokrake na vrh riječkog nebodera na Korzu, napominje Obersnel, 'osudili su i neki članovi Vlade'.

Kaže da su prije nekoliko dana Nikoli Ivanišu na pročelju njegove privatne poliklinike ispisani uvredljivi grafiti te da Cvijanoviću nepoznati prijete telefonski i vrijeđaju ga grafitima po Rijeci.

Inače, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navela je u ponedjeljak da 'za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure'.

'Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element', objasnila je ministrica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!