NIŠTA OD REPUBLIKANSKOG TSUNAMIJA

Obami prijeti novi senator iz Miamija Marco Rubio

Bionic
Reading

Amerikanci su na lokalnim izborima izabrali uglavnom republikanske guvernere, predstavnike Kongresa i senatore, ali demokrate i Baracka Obamu ipak nije pogodio najavljivani republikanski tsunami. U Floridi – državi koju nazivaju zrcalom cijelog SAD-a – građani sve nade polažu u novoizabranog republikanskog senatora Marca Rubia kojeg već vide kao novog predsjednika

Amerikanci su redovito ignorirane lokalne izbore ove godine ipak doživjeli kao nacionalne i vrlo važne zbog općeg nezadovoljstva koje vlada SAD-om. Politički analitičari su zbog ljutnje nezaposlenih i beskućnih američkih građana predviđali velik potop demokrata. Ipak, republikanci nisu osvojili Senat, a ni razlika u rezultatima crvenih i plavih (republikanskih i demokratskih) kandidata nije bila velika kako se očekivalo.

GUSTA POBJEDA REPUBLIKANACA

Primjerice, na Floridi je u utrci za guvernera (prema prvim neslužbenim rezultatima objavljenima u jedan sat nakon ponoći) demokratska kandidatkinja Alex Sink imala samo jedan posto glasova manje od republikanskog kandidata Ricka Scotta. I u utrci za mjesto u Kongresu za okrug Miami Dade republikanski kandidat David Rivera dobio je samo sedam posto više glasova od demokrata Joea Garcije. Službene rezultate znat ćemo tek sljedeći dan, ali analitičari pretpostavljaju da se konačni rezultat neće promijeniti i da će republikanci ipak odnijeti očekivanu pobjedu.

Floridu zbog šarolike demografske i političke slike (čak 65 posto populacije na Floridi je latinoameričko, a druga najveća manjina su Haićani čija zajednica broji milijun ljudi), ali i rezultata dosadašnjih izbora, zovu zrcalom SAD-a. Rezultati građana Floride dakle najčešće odražavaju političko raspoloženje cijelog SAD-a. Ako ćemo vjerovati tomu, novi predsjednik SAD-a mogao bi biti novoizabrani senator - republikanac kubanskog porijekla Marco Rubio kojeg mnogi vide kao novog predsjednika SAD-a.

MARCO RUBIO - NOVI OBAMA?

Rubio je prema prvim neslužbenim rezultatima pobijedio svog suparnika, donedavno i stranačkog kolege Charlieja Crista sa 50 posto glasova, dok je Crist osvojio samo 29 posto. Ostatak je pokupio demokrat Meek Kendrick.

Tridesetdevetogodišnji otac četvero djece Marco Rubio na pobjedničkoj proslavi u Miamiju koju je zakazao tjednima ranije u kratkom i snažnom govoru Amerikancima nije prodavao priču o crvenima i plavima, nego je ponavljao koliko je važno da svojoj djeci ne ostave zemlju u problemima i dugovima.

OBRAĆANJE GRAĐANIMA, NE POLITIČKIM SUPARNICIMA

U društvu svoje supruge i okružen djecom, samouvjereno, ali ipak skromno izgovarao je riječi koje su njegovi birači okupljeni u dvorištu luksuznog hotela mogli primijeniti na svoje živote. Nijedna riječ nije bila usmjerena na politička prepucavanja i nijedna riječ nije upućivala na prošlost, a nije čak ni iskorištavao krizu koja je građane razočarala pod vodstvom demokrata.

'Mnogi se pitaju što znače ovi izbori? Ovi izbori su izbori o budućnosti, oni su druga šansa za republikance da budu ono što su rekli da će biti. Ova najveća i najbolja nacija na svijetu krenula je u krivom smjeru i za to su krive obje stranke', rekao je Rubio, koji je sa šest godina s Kube protjeran u Miami, a sa 12 godina ostao je bez majke. S obzirom na većinu latinoameričkih glasača, Amerikanci su vrlo brzo prihvatili donedavno nepoznatog političara koji je u utrku za Senat krenuo sa 35 posto podrške birača manje od Crista.

'Ova kampanja nije nikada bila o meni, nego o nastojanju da osiguramo budućnost svojoj djeci i da im ne ostavimo naš dug i naše pogreške kao što nama nisu naši roditelji ostavljali. Ispred nas su dva puta: politika Washingtona i greške obje stranke, te put koji kaže da naša djeca ne moraju naslijediti naše probleme', rekao je Rubio, a republikanci u Miamiju odmah su ga proglasili novim predsjednikom SAD-a.

IZBORI = DEMOKRACIJA = NAPREDAK

Rubia doživljavaju kao novog Obamu, samo u konzervativnom republikanskom ruhu, što danas odgovara nezadovoljnim Amerikancima koji jedva čekaju da kazne demokrate i Obamu koji su ih doveli do nezaposlenosti.

Ipak, do 2012. godine Amerikanci se imaju vremena naljutiti i na republikance, jer većini je ipak najvažnije kako će živjeti sutra, a ne toliko stranačka boja kandidata. Zato se od Amerike uči demokracija – jer svoje bitke dobivaju na izborima i političari su toga itekako svjesni.