IRONIJA NOBELOVCA

Obama sve usamljeniji u namjeri da ratuje

09.09.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Prema istraživanjima koje objavljuju američki mediji, tamošnji predsjednik Barack Obama nema većinu u Kongresu koja bi mu omogućila da pokrene već pripremljeni zračni napad na Siriju. Na putu mu stoji američka demokracija: republikanci i demokrati ne glasuju po čvrstoj partijskoj liniji i sve je više neodlučnih, odnosno onih koji naginju prema glasanju protiv intervencije

Novija istraživanja javnog mnijenja u SAD-u također pokazuju da se više od polovice građana te zemlje protivi zračnom napadu na Siriju. Slično je raspoloženje i u Velikoj Britaniji, čiji premijer David Cameron nije u parlamentu dobio odobrenje da povede državu u rat, a građani su prema anketama također bili većinski protiv.

Američki vrh tvrdi da posjeduje dokaze da je sirijski režim Bašara Al-Asada u građanskom ratu u toj zemlji koristio zabranjeno kemijsko oružje. No dokazi nisu objelodanjeni, a javnost na zapadu povišeno je skeptična prema Washingtonovim motivima za ratovanje još otkako je prije deset godina izvršena invazija na Irak pod - pokazalo se lažnim - optužbama da Sadam Hussein ima oružje za masovno uništenje koje namjerava upotrijebiti protiv SAD-a.