(NE)KONTROLIRANO ORUŽJE

Obama: Rasizam je još uvijek pokora

20.06.2015 u 09:57

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak kako je ubojstvo devet osoba u crkvi u Charlestonu, koji je počinio dvadesetjednogodišnji Dylann Roof, pokazalo svu pogubnost rasizma koji je još prisutan u Americi i kojemu se treba suprotstaviti, ali je odbacio optužbe da politički koristi tu tragediju kako bi zagovarao potrebu pooštrenja zakona o kontroli naoružanja

'Motivi ubojice podsjećaju nas da je rasizam još uvijek pokora protiv koje se moramo zajednički boriti', rekao je Obama.

No podsjetio je i na druge nedavne slučajeve masovnih ubojstava, poput onog 2012. u školu u Newportu, kada je ubijeno 28 osoba te na ubojstvo u Aurori, kada je ubijeno 12 a ranjeno 58 osoba, kako bi naglasio potrebu izmjene zakona o oružju u zemlji u kojoj je posjedovanje oružja ustavom zajamčeno.

'Moramo razgovarati o tih temama kao građani, bez demoniziranja svih vlasnika oružja koji u najvećem broju poštuju zakon, ali i bez predumišljaja da iza te rasprave stoji urota kojoj je cilj svima oduzeti oružje', rekao je američki predsejdnik.

Obama je 2012. godine pokušao pooštriti kontrolu oružja ali zbog snažnog političkog lobija zagovornika nooružanja, nije za izmjene zakona uspio pridobiti Kongres.

Obama ni sada ne očekuje da će Kongres uskoro izaći sa novim zakonom o kontroli naoružanja ali vjeruje kako bi ga u doglednoj budućnosti na to mogla prisiliti javnost.

Inače, zbog oružanog nasilja 2013. godine poginulo je 11000 Amerikanaca.