ŠEF PENTAGONA NA ČEKANJU

Obama preneražen blokadom Chucka Hagela

15.02.2013 u 11:12

Bionic
Reading

U američkom Senatu u četvrtak je blokirano glasovanje o potvrdi imenovanja Chucka Hagela za ministra obrane, a iduće izjašnjavanje o tom prijedlogu planirano je za 26. veljače, kada se očekuje da će proći

S 58 glasova za i 40 protiv, pri čemu su gotovo svi republikanci glasovali protiv, prijedlog nije dobio potrebnih 60 glasova da se prekine rasprava i pristupi glasovanju Senata o potvrdi imenovanja bivšeg republikanskog senatora na čelo Pentagona.

Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid, rekao je da će Senat ponovno glasovati o prijedlogu 26. veljače, nakon povratka s jednotjedne stanke. Republikanci su izrazili očekivanje da će prijedlog tada proći, nakon što dobiju više vremena da razmotre nominaciju, čime je otvoren put da Senat potvrdi Hagelovo imenovanje.

S demokratima koji kontroliraju većinu u Senatu, s 55 od 100 zastupnika, očekuje se da će Hagelova kandidatura osvojiti natpolovičnu većinu od 51 glasa, kada glasovanje Senata bude omogućeno.

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je za republikanske napore da blokiraju potvrdu Hagelova imenovanja za ministra obrane rekao da su 'bez presedana', te kazao kako i dalje očekuje da bivši republikanski senator dobije odobrenje Senata za preuzimanje dužnosti.

'Moje očekivanje i nada je da će Chuck Hagel, koji itekako zaslužuje da se o njemu glasuje u Senatu, biti potvrđen kao naš ministar obrane', rekao je Obama odgovarajući na pitanja postavljena preko interneta, na događaju koji je organizirao Google+.

Jadno je da se ta vrsta politike upliće u vrijeme kada još vodimo rat u Afganistanu, dodao je Obama.