STANJE NACIJE

Obama predstavlja nove mjere za poticanje rasta

28.01.2014 u 20:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama predstavit će u utorak u svojem tradicionalnom godišnjem govoru o stanju nacije nove mjere za poticanje gospodarskog oporavka i smanjenje nejednakosti u zemlji.

Obama će u govoru, koji se očekuje u 21 sat po mjesnom vremenu (3 sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu), staviti naglasak na jednu od svojih omiljenih tema, potporu srednjem staležu, na početku šeste godine na vlasti i u kontekstu postupnog oporavka gospodarstva.

Obama uvijek ima "jako ambiciozne ciljeve", rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik Jay Carney, iako su protekli godinu obilježili mnogi zakonodavni udarci, od kontrole oružja do pomoći dugotrajno nezaposlenima i problema s reformom zdravstva, što se sve odrazilo na njegovu popularnost.

Po istraživanju Wall Street Journala, 33 posto Amerikanca "pesimistično je i zabrinuto", a 26 posto "nesigurno i puno pitanja" u pogledu ostatka Obamina mandata, koji istječe u siječnja 2017. godine.

Carney ističe da je Obama ipak "optimističan" i čak "pun entuzijazma", a Bijela Kuća obećava da će 2014. biti "godina djelovanja".