NEĆE IH DEPORTIRATI

Obama pozvao gotovo 5 milijuna ilegalaca da ostanu u SAD-u

21.11.2014 u 07:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak kasno navečer, u najopsežnijoj useljeničkoj reformi unazad nekoliko desetljeća, pozvao je milijune useljenika koji nemaju osobne dokumente da 'izađu iz sjene', najavljući opsežan plan za privremenu zaštitu od prijetnje deportacijom za gotovo pet milijuna useljenika - nešto manje od polovice od ukupno 11,4 milijuna osoba bez osobnih dokumenata, koliko se procjenjuje da ih je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obama je iz Bijele kuće poručio da će upotrijebiti svoj predsjednički autoritet kako bi omogućio nekim roditeljima američkih državljana ili osoba sa stalnim prebivalištem u SAD, a koji koji nemaju dokumente te ljudima koji su u SAD došli kao djeca, da legalno žive i rade u SAD.

'Ako ste u Americi duže od pet godina, ako imate djecu koja su američki državljani ili imaju stalno prebivalište i ako se prijavite, uspješno prođete provjeru o kaznenom nekažnjavanju i želite plaćati svoj dio poreza, moći ćete aplicirati za privremeni ostanak u ovoj zemlji, bez straha od deportacije', rekao je.

Velika većina onih koji će se time okoristiti su oko 4 milijuna roditelja 'bez papira' koji u SAD žive već najmanje pet godina i čija su djeca američki državljani ili imaju stalno prebivalište u SAD. Oni će se ubuduće zakonski smjeti prijaviti za natječaj za neko radno mjesto i uključiti se u američko društvo, ali neće imati pravo glasa i neće moći dobiti zdravstveno osiguranje.

Sjedinjene Američke Države jedna su od rijetkih zemalja koje jamče status državljanina svima koji se rode na njihovom teritoriju.

Ako roditelji apliciraju za novu zakonsku mogućnost kojom mogu zatražiti ostanak u SAD nakon zakonski utvrđenih rokova, omogućit će im se ostanak s djecom, umjesto dosadašnje prakse zbog koje su morali biti deportirani, a njihova u Americi rođena djeca su ostajala na skrbi rođaka ili prijatelja. Mučna i bolna prisilna razdvajanja obitelji već godinama su u žiži američke javnosti.
Samim time postali bi i porezni obveznici, što je adut koji Obama uporno ističe u iscrpljujućoj šestgodišnjoj borbi da progura useljeničku reformu kroz Kongres.
'To vam ne jamči dobivanje državljanstva ni pravo na trajni ostanak u SAD niti vam nudi iste povlastice koje imaju američki državljani, jer vam to može odobriti jedino Kongres', naglasio je. 'Kažemo samo da vas nećemo deportirati'.

Nove mjere, međutim, odnose se samo na osobe koje su u tom statusu bile do Obamine objave - već oni parovi koji dobiju dijete odmah nakon obraćanja javnosti američkog predsjednika neće imati tu mogućnost, a Obamin plan predviđa i znatno strože uvjete za deportaciju nego dosad, što se odnosi i na veliki broj djece koja su se ove godine slila u SAD iz Središnje Amerike bez ikakve pratnje. To znači da će svi koji su u SAD ilegalno ušli nakon 1. siječnja 2014., uključujući i 68 tisuća djece bez pratnje, biti na vrhu popisa za deportaciju.