ZAKAŠNJELA INAUGURACIJA

Obama postao predsjednik 5 minuta prije prisege

20.01.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Zbog nepredviđena kašnjenja u inauguracijskoj svečanosti Barack Obama postao je, po ustavnoj odredbi, američki predsjednik pet minuta prije nego je položio svečanu prisegu, objavio je CNN

WASHINGTON - Po odredbama američkog Ustava, predsjednički mandat istječe, odnosno novi počinje, 20. siječnja svake četvrte godine, točno u podne po mjesnom vremenu. Kako je inauguracijska svečanost kasnila za predviđenom satnicom, Obama je po Ustavu zapravo postao predsjednikom pet minuta prije nego je položio prisegu.

Barack Obama (47) prisegnuo je za 44. predsjednika SAD-a pred više od milijun građana okupljenih na Nacionalnoj šetnici ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu. Obama je prvi Afroamerikanac na toj dužnosti u 232 godine povijesti te zemlje.

"Dame i gospodo, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država Barack H. Obama", najavio je službeni spiker uz buran pljesak okupljenih i povike "Obama!", "Obama!".

Prisega novog predsjednika SAD-a

Svečanu inauguraciju prvog afroameričkog predsjednika u povijesti SAD-a, 47-godišnjeg Obame, otvorila je predsjednica inauguracijskog odbora, senatorica Diane Feinstein. "Buduće generacije pamtit će ovaj trenutak kao prekretnicu u početku stvarnih promjena u našoj zemlji", rekla je Feinstein.

Nakon nje kratku je propovijed izrekao evangelički pastor Rick Warren, a zatim je na pozornicu stupila glazbena legenda Aretha Franklin i otpjevala jednu pjesmu.

Samo nekoliko minuta prije nego što će Barack Obama prisegnuti za novoga predsjednika, Joe Biden svečano je prisegnuo kao 47. potpredsjednik SAD-a.

S lijevom rukom na Bibliji svoga političkog idola Abrahama Lincolna i podignutom desnicom Barack Hussein Obama II. pod punim je imenom pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom prisegnuo za predsjednika SAD-a.

'Svečano prisežem da ću vjerno obavljati dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i učiniti sve u svojoj mogućnosti da čuvam, štitim i branim Ustav Sjedinjenih Država, tako mi Bog pomogao', rekao je Obama, koji je potom održao i prvi, 20-minutni predsjednički govor.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je u utorak navečer Baracku Obami na predsjedničkoj dužnosti, poželjevši mu uspjeh u radu. Predsjednik Mesić poslao je pozdravnu poruku novoizabranom predsjedniku SAD-a s najboljim željama za uspjeh u obavljanju svojega odgovornog posla na dobrobit građana SAD-a i cijelog svijeta, te izrazio uvjerenje u nastavak uspješnog razvoja hrvatsko-američkih odnosa.

Rijetki glasovi razuma propituju koliki su izgledi za njegov uspjeh s obzirom na nagomilane teškoće.
'Mislim da još nisam doživjela da međunarodna zajednica ima tako velika očekivanja od izbora američkog predsjednika', ističe Madeleine Albright, državna tajnica u administraciji Billa Clintona.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero nada se da bi 'efekt Obama' mogao skratiti trajanje svjetske gospodarske krize uspije li njegova ekipa 'izgraditi povjerenje'.

Drugi upozoravaju na opasnosti 'nerealnih' očekivanja.

Barack Obama, u Bijelu kuću ulazi s teretom dvaju ratova koje SAD vodi u Iraku i Afganistanu te s teretom jedne od najtežih gospodarskih kriza u povijesti.

Očekuju ga različiti izazovi: od borbe protiv globalnog zatopljenja do sukoba na Bliskom istoku.
Već je dao do znanja da neće biti nimalo lako ni brzo ostvarivo njegovo obećanje o zatvaranju logora za islamističke teroriste u Guantanamu na Kubi, čije je otvaranje bio jedan je od najkontroverznijih poteza njegova prethodnika Georgea W. Busha.

Barack Obama nema 'čarobni štapić', smatra francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. 'Pred njima je golem posao, iako su mu i zasluge goleme' i 'ne treba očekivati da odmah rješava sve probleme Amerike, a niti slučajno naše', navodi Kouchner.

Sjedinjene Države ključ su za prevladavanje gospodarske krize, ustvrdila je njemačka kancelarka Angela Merkel koja je Obami poželjela da bude 'spretan i sretan' u zadaći da na noge ponovo osovi američko gospodarstvo.
Europljani su redom izrazili spremnost raditi s novom ekipom u Washingtonu, ali i poručili da Europa mora očuvati svoje mjesto na diplomatskoj sceni. Takva suradnja mora biti 'u međusobnom uvažavanju', navodi Merkel jer 'nijedna zemlja ne može sama riješiti svjetske probleme'.

Kina očekuje da Obama 'ukloni zapreke' vojnoj suradnji Pekinga i Washingtona.
Ruski premijer Vladimir Putin odlučio se za skepticizam jer je 'duboko uvjeren da se najveća razočaranja rađaju iz prevelikih očekivanja'.

Fotografije Baracka Obame osvanule su u utorak na novinskim naslovnicama uz naslov 'Američki san stupa na vlast' u španjolskom dnevniku El Pais, a lisabonski Diario de Noticias upozorava da 'optimistično ozračje oko Obame prijeti prevelikim očekivanjima'

'Projekt Obama rizičan je posao', piše njemački Berliner Zeitung, a za talijanski dnevnik Corriere della Sera politolog Michele Salvati predviđa da Obama neće donijeti prekretnicu na gospodarskom planu. Bit će mu 'teško intervenirati u malu mrežu dobro utvrđenih interesa', navodi Salvati.

Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, Jakarta Post najavljuje da će Barack Obama biti primljen 'kao brat', ali da on nema sam odgovore na sve probleme.