POTPORA EKSTREMISTIMA

Obama obnovio sankcije Siriji

08.05.2009 u 23:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama obnovio je sankcije Siriji, zbog sumnje da podupire ekstremističke pokrete u regiji, objavio je u petak glasnogovornik State Departmenta Robert Wood

WASHINGTON - 'Predsjednik Barack Obama ocijenio je da je nužno poduzeti ove mjere. Nije riječ o novim sankcijama', rekao je glasnogovornik, u času kada Washington pokušava uspostaviti bliže veze s Damaskom.

'Već smo rekli da smo zabrinuti zbog onoga što Sirija radi u Iraku, naime zbog njezine potpore terorističkim skupinama. Potaknuli smo Sirijce da preuzmu pozitivnu ulogu na Bliskom istoku', rekao je Wood, dodavši da je SAD 'voljan uspostaviti dijalog kako bi iznio pitanja koja ga zabrinjavaju, a Sirijci ona koja njih zabrinjavaju'.

SAD optužuje Siriju i njezina saveznika Iran da pružaju materijalnu potporu Hamasu i Hezbollahu u sukobu s Izraelom.

Povrh toga, zamjera Damasku što zatvara oči pred ulaskom ekstremista u Irak preko njegove granice i Iranu što im pruža materijalnu potporu.

Ova obnova sankcija dolazi u času kada SAD pokušava poboljšati svoje diplomatske veze s Damaskom. Privremeni zamjenik državne tajnice za Bliski istok Jeffrey Feltman u četvrtak je posjetio Damask, što je njegov drugi dolazak u sirijsku prijestolnicu u posljednja dva mjeseca.

SAD je 2004. uveo Siriji gospodarske sankcije, optužujući ju da podupire 'terorističke' organizacije. Sankcije su proširene na 2006., a iduće godine su pojačane. Lani su ponovo obnovljene, a obuhvaćale su zabranu izvoza svih proizvoda osim prehrambenih i medicinskih te blokadu sirijske imovine u SAD-u.

Veze SAD-a i Sirije napete su nakon američke invazije na Irak 2003. i ubojstva libanonskog čelnika Rafica Haririja 2005., za koje se odgovornim smatra sirijski režim.