OPASNOST ZA AMERIČKE SNAGE

Obama neće objaviti fotografije Osaminog leša

osama  bin laden

osama bin laden

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bijela kuća neće objaviti fotografije ubijenog Osame bin Ladena, odlučio je predsjednik Barack Obama, javljaju Reuters i CBS

Obama je odlučio da neće objaviti fotografije mrtvoga vođe Al Kaide Bin Ladena, a svoju je odluku iznio u intervjuu za televizijsku postaju CBS, koji će biti emitiran u nedjelju. Naime, zbog objavljivanja fotografija u javnosti američke snage u Afganistanu i drugdje u svijetu mogle bi se naći u opasnosti.

Predsjednik Barack Obama odbija objaviti fotografije tijela Osame bin Ladena jer bi mogle predstavljati opasnost za državnu sigurnost i mogle bi biti upotrijebljene u propagandne svrhe, rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele Kuće.

'Razgovarali smo o tome i potpunosti smo sigurni da je to on', rekao je Jay Carney pozivajući se na izjavu predsjednika Obame u emisiji '60 minuta' tv-kanala CBS.

'Vrlo je važno spriječiti da fotografski dokazi postanu pokretač nasilja ili propagande. To nije naš stil. To za nas nije ratni plijen', dodao je Obama, a prenio Carney.

'Nema sumnje da je Bin Laden mrtav. Među članovima Al-Kaide neki sigurno sumnjaju da je mrtav. Ne mislimo da bi fotografija njegova tijela to promijenila', rekao je predsjednik, prenio je glasnogovornik Carney.

'Nije u interesu nacionalne sigurnosti dozvoliti objavljivanje tih snimki, da bi, kao u prošlosti postale ikone koje služe za mobilizaciju protiv Sjedinjenih Država', rekao je Carney na dnevnoj konferenciji za novinare.

Tom je odlukom okončana rasprava oko toga hoće li fotografije biti objavljene ili ne kao dokaz da je Osama bin Laden doista mrtav.

Carney je još jučer kazao da su fotografije jezive i odvratne, pa je jasno da odluku o njihovom objavljivanju i iz tog razloga nije bilo lako donijeti, a danas je direktor CIA-e Leon Panneta još samo prije nekoliko sati tvrdio da će fotografije sasvim sigurno u nekom trenutku biti objavljene. Ipak, naglasio je da konačnu odluku o tome mora donijeti Bijela kuća.

Da će doći do objave, tvrdila su CNN-u i dva neimenovana senatora Demokratske stranke, no kasnije je senatorica Barbara Mikulski za MSNBC News kazala da oni koji ne vjeruju u ono što je Obama objavio u nedjelju navečer, neće vjerovati nikakvoj fotografiji koju vlada objavi.

SAD: bin Ladenova likvidacija čin samoobrane

Likvidacija vođe Al-Kaide Osame bin Ladena bio je čin samoobrane, a on se nije ni pokušao predati, izjavio je u srijedu glavni državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Eric Holder

'To je opravdan čin državne samoobrane', kazao je Holder pred senatskim odborom za pravosuđe, navevši bin Ladenovo priznanje o sudjelovanju u napadima na New York, Washington i Pennsylvaniju 11. rujna 2011.

'Da se predao, pokušao predati, mislim da bismo mi to očito prihvatili, ali ništa nije upućivalo na to da to želi učiniti i stoga je njegovo ubojstvo primjereno', kazao je Holder. Također je dodao da će dokumentacija i informacije pronađene u bin Ladenovu skrovištu poslužiti da se na američki popis traženih terorista dodaju nova imena.

Američki elektronički mediji objavili su u srijedu navečer da je administracija predsjednika Baracka Obame odlučila ne objaviti snimke akcije američkih specijalaca protiv Osame bin Ladena.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi