INTENZIVIRANA SURADNJA

Obama i Cameron: Gadafi mora otići s vlasti

25.05.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Drugog dana svog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, u sklopu europske turneje, američki predsjednik Barack Obama susreo se s britanskom premijerom Davidom Cameronom, nakon čega su na zajedničkoj konferenciji za novinare najavili intenziviranje suradnje dviju zemalja saveznica u cijelom nizu područja

Jačanje suradnje u znanosti i visokom obrazovanju, vojnim operacijama, međunarodnom razvoju, programima slanja volontera u zemlje u razvoju, svemirskim istraživanjima, te budućim izazovima u globalnoj ekonomiji i sigurnosti - sve to obogatit će zajedništvo SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u predstojećim godinama.

Obama i Cameron naglasili su da libijski vođa Moamer Gadafi mora predati vlast. 'Nemoguće je zamisliti budućnost Libije s Gadafijem na čelu - on mora otići', rekao je Cameron. No Obama nije izravno potvrdio da su SAD ili UK spremne ponovno prihvatiti vodeću ulogu u napadima na Gadafijeve snage, koju su povele na samom početku operacije, prije nego što su je u ožujku predale NATO-u.

Obama je isključio mogućnost raspoređivanja kopnenih postrojbi u Libiji i poručio da su zračni napadi učinkoviti, priznajući pritom da će proces biti spor.

'I dalje ćemo se snažno suprotstavljati uporabi sile nad prosvjednicima i bilo kakvim pokušajima utišavanja onih koji žude za slobodom, dostojanstvom i osnovnim ljudskim pravima - to je jedan od razloga što u Libiji djelujemo zajedno, uz naše NATO saveznike i partnere, kako bismo zaštitili libijski narod', rekao je Obama.

'Nastavit ćemo s takvim operacijama dok se ne prekinu Gadafijevi napadi na civile. Vrijeme radi protiv Gadafija; on mora sići s vlasti i prepustiti Libiju libijskom narodu', dodao je.

'Izraelci i Palestinci moraju se sami dogovoriti'

Odgovarajući na pitanje o izraelsko-palestinskom sukobu, Obama je naglasio važnost razgovora dviju strana.

'Problemi oko povratka palestinskih izbjeglica i Jeruzalema su izvanredno emocionalni. Njih će naposljetku morati riješiti dvije države (Izrael i Palestina). To nije nešto što bi im bilo tko sa strane mogao nametnuti', rekao je Obama.

Spomenuo je i ulogu Hamasa na palestinskoj strani: 'Veoma je različito za Izraelce sjesti za stol i pregovarati sa stranom koja ne priznaje njihovo pravo na postojanje.' Palestinci, dodao je, ne trebaju zaboraviti da i oni imaju obaveze, a sve dok se Hamas ne odrekne nasilja i ne prizna Izrael, veoma je teško očekivati da će Izraelci pristati na pregovore. 'Hamas nije pokazao ni najmanju volju da napravi ustupke kakve je napravio Fatah.'

Sa svime što je Obama rekao na temu tog bliskoistočnog sukoba, Cameron je spremno složio. 'Opisao sam predsjednikov govor kao hrabar i vizionarski', rekao je Cameron, aludirajući na Obamin govor o stanju na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, u kojemu se američki predsjednik založio za uspostavu palestinske države i povratak na granice iz 1967. godine.

Američki predsjednik i britanski premijer razgovarali su 90 minuta u vladinoj rezidenciji u Downing Streetu, nakon čega su se prihvatili roštiljanja na prijemu koju su u čast vojnih veterana u vrtu rezidencije priredile njihove supruge.

U nastavku dama, Obame će se obratiti zastupnicima obaju domova britanskog parlamenta, što će biti četvrti slučaj govora stranih državnika od Drugog svjetskog rata, nakon Charlesa de Gaullea 1960, Nelsona Mandele 1996. i pape Benedikta XVI. prošle godine.