NARKOKARTELI

Obama i Calderon zajedno ratuju protiv droge

04.03.2011 u 07:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegov meksički kolega Felipe Calderon u četvrtak su dogovorili proširenje suradnje u borbi protiv trgovine drogom i objavili da su postigli sporazum u dugogodišnjem sporu oko zabrane prekograničnog kamionskog prometa

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Barack Obama je pohvalio Felipea Calderona za 'izvanrednu hrabrost' u borbi protiv nasilnih narkokartela, odgovornih za smrti na obje strane granice. Obama je obećao da će ubrzati američku pomoć za obuku i opremanje meksičkih snaga da bi pomogao u tim naporima, ali je također priznao da SAD mora zaustaviti dotok novca i oružja u Meksiko, koji pomaže kartelima.

'Svjesni smo da borba predsjednika Calderona unutar Meksika nije samo njegova, nego i naša bitka', rekao je Obama. 'Mi moramo preuzeti odgovornost kao što ju je preuzeo on', dodao je Obama, prenosi TV mreža Fox News.

U ratu meksičke vlade s narkokartelima i u njihovim obračunima od 2006. do veljače ove godine ubijeno je više od 35.000 ljudi, od čega su 90 posto članovi narkobandi. Meksički narkokarteli nadziru oko 70 posto svih narkotika koji iz inozemstva dolaze u SAD, a procjene State Departmenta govore da godišnja vrijednost ilegalne prodaje te droge dostiže vrijednost od gotovo 50 milijardi dolara. U suprotnom smjeru, iz SAD-a u Meksiko, putuju novac i oružje.

U dijelovima američkih saveznih država koje graniče s Meksikom brojne su trgovine oružja iz kojih se legalno kupljeno oružje, uključujući jurišne puške, krijumčari preko granice za naoružavanje privatnih vojski narkokartela, a meksičke vlasti već godinama bezuspješno traže da SAD ograniči tu trgovinu.

Do Calderonova službenog posjeta Washingtonu dolazi tri tjedna nakon što je agent američke useljeničke i carinske službe Jaime Zapata ubijen u sjevernom Meksiku pištoljem prokrijumčarenim iz SAD-a. 'Njegova smrt mora nas upozoriti da radimo zajedno da bismo osigurali prosperitetnu i mirnu budućnost za našu regiju', rekao je Calderon.

Osim incidenta sa Zapatom, napetost između dviju zemalja izazvala je i nedavna objava diplomatskih bilješki na WikiLeaksu, u kojima američki veleposlanik u Meksiku ukazuje na nekoordiniranost meksičkih agencija koje sudjeluju u ratu s narkokartelima.

U znak povjerenja u Calderonove napore, Obamina administracija je objavila da će nastaviti slati pomoć Meksiku za rat protiv droge. SAD planira ubrzati provedbu tzv. Merida inicijative, programa vrijednog 1,4 milijarde dolara, sa 900 milijuna dolara koji će biti biti odobreni do kraja godine.

Dvojica čelnika na svom su petom susretu od početka Obamina mandata 2009. razgovarali i o problemu imigracije, pri čemu je Obama kazao Calderonu da se još uvijek zalaže za sveobuhvatnu imigracijsku reformu jer je ona od vitalnog značenja za američko gospodarstvo.

Prema posljednjim procjenama, u SAD-u boravi oko 11 milijuna ilegalnih useljenika, od čega je više od šest milijuna Meksikanaca.

Obama i Calderon objavili su i postizanje sporazuma kojim bi se meksičkim i američkim kamionima-tegljačima omogućio prekogranični promet, uz uvjet da meksički kamioni zadovoljavaju američke standarde. Obje zemlje pristale su omogućiti takav promet prema Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994, no SAD dosad nije puštao meksičke kamione preko granice iz straha za sigurnost i poštivanje ekoloških standarda. Meksiko je kao recipročnu mjeru uveo pristojbe na desetine američkih proizvoda, koje je sada pristao postupno ukinuti.