PUSIĆ O POSLU U EU

'O zapošljavanju u Njemačkoj ne odlučuje se sad'

17.01.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić poručila je uoči sjednice Vlade kako 'Njemačka nije stavila blokadu' na zapošljavanje radnika iz Hrvatske. Komentirajući vijest o tome da će pristup njemačkom tržištu rada za hrvatske građane najmanje dvije godine nakon planiranog ulaska Hrvatske u EU biti i dalje ograničen, rekla je kako se o tome 'ne odlučuje sad'

Njemačka Vlada je potvrdila kako je 'shodno zakonodavstvu EU o izdavanju radnih dozvola pristup njemačkom tržištu rada tijekom prijelaznog razdoblja od dvije godine i dalje ostao ograničen za radnike iz Hrvatske'.

'O tome će se odlučivati kad se bude odlučivalo. Mogućnosti su za blokadu zapravo model 'dvije plus tri plus dvije godine', dakle po pravilima EU, no vidjet ćemo kad to dođe, a doći će', odgovorila je Pusić.

Ministrica Pusić komentirala je i situaciju u Sloveniji, odnosno činjenicu da susjedna država još nije počela proces ratifikacije Pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom.

'Svi očekuju da Hrvatska postane članica EU 1. srpnja, prije svih mi. U ponedjeljak je i u Bruxellesu rečeno da se ispunjavaju sve obveze na vrijeme i to je očito, pa je za očekivati da će posljednji monitoring izvještaj biti pozitivan. Doista brine činjenica da u Sloveniji nije počela ratifikacija', priznala je Pusić.

Najavila je kako će se do kraja mjeseca naći stručnjaci koji bi se mogli 'naći na putu' da dvije teme – problem Ljubljanske banke i ratifikacije ugovora – razdvoje. 'Hrvatska je spremna i voljna sudjelovati u traženju zajedničkog i kompromisnog rješenja. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti o razdvajanju pitanja Ljubljanske banke od ratifikacije', rekla je Pusić.

Potvrdila je i kako se danas očekuje francuska ratifikacija, čime će se brojka europskih država koje su ratificirale ugovor popeti na 21 od 27 zemalja. 'Te zemlje i formalno smatraju da je Hrvatska u potpunosti spremna i sposobna funkcionirati kao članica EU', zaključila je Vesna Pusić.