SASTANAK U MINISTARSTVU

NZZVO: Postignut određen pomak, no nastavljamo s našim aktivnostima

21.02.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je nakon sastanka s resornim ministrom Radovanom Fuchsom kak postoji određen pomak po pitanju uredbe o koeficijentima, no rezultat i dalje nije zadovoljavajući i sukladno tome će "nastaviti s aktivnostima"

"Danas smo vidjeli jedan pozitivan pomak, naše aktivnosti, sve ono što smo radili su urodile rezultatom, međutim taj rezultat za nas i dalje nije zadovoljavajući i sukladno tome ćemo nastaviti naše aktivnosti koje smo planirali", rekao je nakon sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Iako će se koeficijenti za neka radna mjesta u odnosu na nacrt uredbe pomaknuti na više i stvar ide u smjeru njihovih zahtjeva, nastavit će, naglašava Kroflin, upozoravati na sve ono što smatraju da bi dodatno trebalo korigirati kako bi se približili ciljevima s kojima su krenuli u proces.

U nekim radnim mjestima trebalo napraviti ozbiljnije iskorake

Sindikat smatra da je još na nekim radnim mjestima trebalo napraviti ozbiljnije iskorake.

"Postoje neke neuralgične točke gdje nismo uspjeli dobiti zadovoljavajuće odgovore, pitanje predavača, stručnih suradnika, rasponi koji su nam izrazito bitni u sustavu za budućnost, nisu pomaknuti u odnosu na ono što smo imali priliku vidjeti u samom nacrtu uredbe", rekao je Kroflin.

Mi smo nekada imali odnos između početne i najviše plaće u sustavu 1:2.8. S nacrtom uredbe Vlada je to svela na 1:2.51, danas smo čuli da su spremni povećati na 1:2.54. To nam se čini kao vrlo skroman iskorak, to je jedan od ključnih naših prioriteta i s time ne možemo biti zadovoljni, dodao je.

Postoje, kaže, i problemi oko nenastavnog osoblja, prevođenja tih mjesta, što tek trebaju vidjeti kako će biti riješeno, kao i pitanje međuodnosa njihovog sustava u odnosu na neke druge sustave.

Ključni problem je, ističe Kroflin, ukupni raspon između asistenta i samog redovitog profesora u trajnom zvanju. Problem su pozicija predavača koja treba biti unaprijeđena i treba biti veći koeficijent od koeficijenta učitelja i asistenta u sustavu jer nije riječ o početnicima.

  • +7
Prosvjednici krenuli na Markov trg Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Problem je i s lektorima koji su degradirani u odnosu na poziciju koju imaju te stručnih suradnika za koje sindikat smatra da treba biti znatno viši u odnosu na one koje je Ministarstvo danas predložilo.

Fuchs: Mislim da smo itekako napravili značajne pomake u smislu skorašnjeg donošenja uredbe

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je da je sastanak bio dobar te mislim da su itekako napravili značajne pomake u smislu skorašnjeg donošenja uredbe.

Ima li prostora za promjene ovisi, poručuje ministar, može li se ukomponirati u dostupna sredstva.

Vjeruje da će članovi sindikata, ali i svih zaposlenih u sustavu javnih službi, pogotovo u sustavu znanosti i visokog obrazovanja biti zadovoljni s ovim povećanje primanja.

"Naravno da se sve ne može napraviti onako kako to svatko pojedinačno zamišlja, ali upravo zbog toga potrebne su ovakve razmjene stajališta i mišljenja jer jedna i druga strana moraju neke stvari uvažiti", rekao je.