OKRUGLI STOL

Nužan veći broj psihologa u bolničkom liječenju djece

23.02.2012 u 18:56

Bionic
Reading

U sklopu tjedna psihologije, koji se održava od 20. do 26. veljače, Sekcije za zdravstvenu i kliničku psihologiju Hrvatskog politološkog društva organizirale su danas okrugli stol na temu 'Prava i potrebe djece u zdravstvu, uloga psihologa' na kojem je upozoreno na potrebu za povećanjem broja psihologa u liječenju djece na bolničkim odjelima

U ime predsjednika Hrvatskog psihološkog društva Josipa Lopižića okupljene je pozdravila ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander istaknuvši potrebu otvaranja ovakvih tema.

Ivanka Taskov iz Ministarstva zdravlja poduprla je razmjenu iskustava za pomoć djeci i pozvala okupljene da svoje zaključke i ideje nakon rasprave pošalju Ministarstvu zdravlja za njihovo provođenje.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić naglasila je važnu ulogu psihologa u prepoznavanju prava djece te istaknula suradnju psihologa zaposlenih u zdravstvu. Kao najveći problem vidi manjak psihologa u zdravstvu i težak put dolaska do informacija o potrebama zapošljavanja psihologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkim odjelima. Osvrnula se i na probleme prava na besplatan smještaj roditelja u vrijeme liječenja njihove djece te pitanje ukazivanja na potrebe kronično bolesne djece.

Psihologinja u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb Marina Grubić naglasila je da je na 190 kreveta odjela na kojem radi dvoje psihologa za razliku od Ljubljane gdje ih je na puno manje bolničkih kreveta osmero. Istaknula je da je uz brigu za djecu kao pacijente nužna i psihološka pomoć roditeljima koji također sudjeluju u procesu liječenja. 'Oko 30 posto roditelja ima psihološke poremećaje koji zahtijevaju stručnu pomoć', rekla je.

Na okruglom stolu rečeno je da je 1989. godine bilo zaposleno 383, a 2011. godine 273 psihologa u zdravstvu, a kao jedno od rješenja ovog problema istaknuta je potreba osnivanja registra psihologa zaposlenih u zdravstvu.