IVO JOSIPOVIĆ

'Nužan nam je zakon kojim se jača investicijska klima'

20.04.2013 u 16:30

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o padu hrvatskog gospodarstva i rastu nezaposlenosti "naravno nije dobra" te istaknuo kako je na Vladi da učini sve da se ona ne ostvari.

MMF je u utorak u redovitoj prognozi objavio da će hrvatsko gospodarstvo i u ovoj godini zabilježiti blagi pad i oporaviti se tek u 2014. MMF za ovu godinu očekuje znatno višu stopu nezaposlenosti, od 15,2 posto, u odnosu na 13,3 posto prognoziranih u listopadu. U 2014. nezaposlenost bi trebala kliznuti na 14,7 posto.

Nužno je privući investitore "jer je to jedni način da se otvore nova radna mjesta", rekao je Josipović novinarima u svome uredu u sklopu tradicionalne kave s građanima. Posljedica nezaposlenosti i pada proizvodnje je siromaštvo, s druge strane, socijalna država mora učiniti sve što je moguće da se ublaži položaj onih koji su ušli u zonu siromaštva, poručio je.

Upitan o rezultatima rada Vlade, s obzirom na "crne prognoze" Josipović je kazao kako na njezin plan strateškog razvoja države gleda kao na stvaranje preduvjeta za investicije i izrazio je nadu da će se ostvariti. "Na kraju će rezultate sumirati građani i cijeniti ih na izborima", ustvrdio je.

Dodao je kako je na gospodarskom forumu "Hrvatska kao novo tržište Europske unije - kako Švedska može biti gospodarski partner", potpredsjednik Vlade Branko Grčić prezentirao plan strateškog razvoja Hrvatske i da je to izgledalo jako uvjerljivo. Nadam se da će se i ostvariti", rekao je Josipović.

U tom je kontekstu odgovorio je i na pitanje novinara vezano uz kritike Europske komisije (EK) na nacrt prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima. EK je nedavno zatražila doradu odredaba vezanih za zaštitu okoliša i da se detaljnije definiraju kriteriji po kojima neka investicija može biti proglašena strateškim interesom Hrvatske. Europski parlament (EP) prekjučer je izglasao posljednju rezoluciju o Hrvatskoj prije ulaska u EU u kojoj, uz ostalo, izražava zabrinutost da "predloženi zakon o strateškim investicijama nije u skladu s europskim standardima". EP stoga poziva hrvatsku Vladu i parlament da ga "promijene kako bi se bolje zaštitila temeljna prava, posebice vlasnička prava i okoliš".

"Mislim da je zakon kojim se jača investicijska klima nužan, moramo otkloniti barijere koje postoje u našem zakonodavstvu i praksi prema investicijama i otvaranju novih radnih mjesta", rekao je Josipović dodajući kako će se, ako neki detalj nije u skladu s europskim pravilima - popraviti.

Predsjednik Josipović je, odgovarajući na novinarski upit može li ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i dalje obnašati dužnost budući da je prekršio zakon, rekao kako je Jakovina kažnjen i da se se ispričao, no da o njegovu daljnjem obnašanju te dužnosti odlučuje premijer.

Josipović drži da je teško suditi o tome hoće li slaba izlaznost na izbore za Europski parlament utjecati i na izlaznost na predstojećim lokalnim izborima "jer postoji trend slabijeg interesa za izbore, ne samo u Hrvatskoj". "Na strankama je da privuku svoje birače i one koje to uspiju imat će uspjeha na izborima", rekao je.

Upitan kako komentira da je na jedno od rukovodećih mjesta na HRT-u imenovana osoba u obiteljskoj vezi s ravnateljem HRT-a Goranom Radmanom, Josipović je odgovorio kako će presudne biti stručne i moralne vrline imenovane osobe. Naime, na čelno mjesto HTV-a 1 imenovan je Željko Rogošić vjenčani kum ravnatelja Radmana.

"Naravno da takvo imenovanje izaziva određene dvojbe i sumnje. Druga strana medalje je da se upitamo mogu li se ljudi koji su s nekim u određenoj vezi uopće kandidirati i za koje poslove, treba li ih diskiminirati?" rekao je Josipović. Smatra da će presudno biti je li izabrana osoba stručnih i moralnih vrlina da može zauzeti poziciju za koju je imenovan. Nije pritom htio komentirati izjašnjavanje kreativnog osoblja HRT-a koje Rogošiću nije dalo povjerenje već su više glasova dobili drugi kandidati.