CRVENI KMERI

Nuon Chea odbacio optužbe za genocid

22.11.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Ideolog strahovlade Crvenih Kmera Nuon Chea, optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti, odbacio je u utorak na međunarodnom sudu u Phnom Penhu navode tužiteljstva, ocijenivši ih neistinitima

'Sve što mi se stavlja na teret u optužnici daleko je od istine', istaknuo je.

'Moja dužnost u revoluciji bila je služiti interesima države i naroda (...). Ugnjetavanje i nepravda nagnali su me da se uključim u borbu za domovinu.'

Nuon Chea se u ponedjeljak prvi put pojavio na sudu zajedno sa suoptuženicima, bivšim ministrom vanjskih poslova Iengom Saryjem i predsjednikom 'Demokratske Kampučije' Khieuom Samphanom. Trojicu najviših dužnosnika marksističkog režima, osamdesetogodišnjaka, tereti se za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

Chea je u najvećem dijelu svoje obrane koju je iznio u utorak optuživao susjedni Vijetnam za poticanje kaosa u kojemu se Kambodža našla između 1975. i 1979.

'Vijetnam je glavni čimbenik koji je izazivao nerede u Kambodži između travnja 1975. i 1979.', ustvrdio je.

Ovo je drugo suđenje međunarodnoga suda. U srpnju 2010. Douch ili Kaing Guek Eav, upravitelj zatvora S21 u prijestolnici u kojemu je mučeno oko 15.000 ljudi prije nego su bili pogubljeni, osuđen je na 30 godina zatvora. Presuda u žalbenom postupku očekuje se 3. veljače.