SVETA STOLICA

Nuncij u Irskoj povučen na konzultacije

25.07.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Vatikanski radio javio je da je Državno tajništvo Svete Stolice pozvalo natrag papinskog nuncija u Dublinu, Giuseppea Leanzea, kako bi se diskutiralo o krizi u odnosima Crkve i države u Irskoj, a nakon prošlotjednog napada irskog premijera Enda Kennyja na Vatikan zbog zaštićivanja svećenika pedofila. BBC javlja da se danas očekuje vatikansko priopćenje o spomenutoj krizi

U pitanju je posljedica objavljivanja izvještaja 'Cloyne' o zataškavanju seksualnog zlostavljanja djece u biskupiji Cork, a što je bila kap koja je prelila čašu strpljenja i dovela irskog premijera da žestoko nasrne na Katoličku crkvu u Irskoj i na sam Vatikan koji je optužio da promovira 'elitizam, disfunkciju, nepovezanost, narcisoidnost', odnosno da ne štiti djecu, već svoj ugled.

Slučaj je eskalirao i tražio tako hitne konzultacije jer je na stranu premijera stao i nadbiskup Dublina, Diarmuid Martin koji je kazao: 'Ljut sam i posramljen zbog onih koji u irskoj Katoličkoj crkvi ili u Vatikanu sprječavaju zaštitu djece.'

Podrška nadbiskupa Martina irskom premijeru dobila je istaknuo mjesto u svjetskim medijima i pokrenula lavinu spekulacija zbog njegove odluke da se izravno suprotstavi vatikanskom lobiju koji štiti pedofile, a neizravno i samome Papi.

Nadbiskup Martin je rekao da u Vatikanu i irskoj crkvenoj hijerarhiji postoje grupe svećenika koje pokušavaju potkopati mjere za zaštitu djece od pedofila. Kazao je da je impresioniran emocijama koje je premijer Kenny unio u govor u parlamentu kojim je osudio ponašanje irske Katoličke crkve.

'Razočaran sam. Što činiti kada postoje grupe u Vatikanu ili u Irskoj koje pokušavaju potkopati sve što je učinjeno ili ne žele shvatiti što je učinjeno', rekao je nadbiskup Dublina te nadodao da je predao više od 70.000 dokumenata Murphyjevom odboru te da je prijavio svaki slučaj zlostavljanja za koji je doznao.

Nunciji putuju stalno u Vatikan na konzultacije, pa je isticanje da se posebno poziva onog u Dublinu marketinški trik kako bi se pokazalo da Vatikan 'misli ozbiljno'.

Zapravo, u odnosima Svete Stolice i njezine diplomacije u Irskoj ima dosta toga delikatnog, pa i ovaj se slučaj tretira jako pažljivo. Naime, početkom ove godine, a o čemu je u nas prvi izvijestio kolega Inoslav Bešker, irska televizijska mreža RTE pronašla je i objavila povjerljivo pismo papinskog nuncija u Irskoj poslano 1997. svim irskim katoličkim biskupima. Tim pismom se zabranjuje biskupima da policiji prijave svećenike osumnjičene za pedofiliju, kako je bilo predviđeno dokumentom koji je Irska biskupska konferencija usvojila godinu dana ranije.

Udruge žrtava irskih svećenika pedofila sada tvrde da je to neosporiv dokaz da je Vatikan protegnuo barijeru tajnosti kako bi se zataškali zločini svećenikâ pedofilâ.

Pismo je potpisao tadašnji apostolski nuncij u Dublinu, nadbiskup Luciano Storero (umro 1. listopada 2000. na toj poziciji) i poziva se na gledište Kongregacije za kler, koju je tada vodio Kolumbijac kardinal Darío Castrillón Hoyos .

Kardinal Castrillón već je više puta javno osramoćen zbog svojih gledišta. Svojedobno je objavljeno njegovo pismo iz 2001. kojim čestita francuskom biskupu Pierreu Picanu što svećenika silovatelja djece Renéa Bisseya nije prijavio policiji.

S nestrpljenjem se očekuje vatikanski odgovor na tvrdnju irskoga premijera Kennyja koji je kazao da odnosi crkve i države u Irskoj nikad više neće biti isti. Zapravo, u Irskoj neće prijeći preko činjenice da Vatikanu treba toliko vremena da se osude tako odurne zločine i da to bude bez ikakvih oklijevanja ili smicalica kakvih se nalaze opisanima u izvještaju 'Cloyne'.